Klasik Karides Çorbası
Malzemeler:
• 1.5 kilo kabukları soyulmamış karides
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 kap küp küp doğranmış soğan
• Yarım kap küp küp doğranmış havuç
• Yarım kap küçük doğranmış kereviz
• Yarım kap ince ince doğranmış taze soğan
• 2 çay kaşığı İnce kıyılmış sarımsak
• 2 çorba kaşığı domates salçası
• 6 kap tavuk suyu veya su
• 1 defne yaprağı
• 1 kekik
• Yarım çay kaşığı beyaz biber
• 1 çorba kaşığı paprika
• 4 çorba kaşığı tereyağı
• 4 çorba kaşığı un
• Yarım kap pirinç
• 1 kap krema
• Yarım kap kanyak
• ¼ çay kaşığı kırmızı biber
• 1 çorba kaşığı sirke veya tadımlık
• 1 çay kaşığı limon suyu veya tadımlık
• İnce doğranmış frenk soğanı ,süslemek için
Hazırlanışı:
Karideslerin kabuklarını çıkarıyorsunuz. Çıkartığınız karides kabuklarını çorba için bir kapta bekletiyorsunuz. Karidesleri buz dolabında çorba hazır olana kadar bekletiyorsunuz.
Derin ve orta ateşte tencerenize zeytinyağını ekliyorsunuz. Zeytinyağı ısınınca soğanları, havuçları, kerevizleri ekliyorsunuz. 7-8 dakika kadar sebzeleri karamelize olana kadar soteleyip karıştırıyorsunuz. Domates salçasını koyduktan sonra 2-3 dakika daha pişiriyorsunuz. Karides kabuklarını ekliyorsunuz. Karides kabuklarını pembeleşinceye ve karamelize olana kadar pişiriyorsunuz. Tavuk suyunu, defne yaprağını , kekiği ekliyorsunuz ve dinlendiriyorsunuz. Lezzet vermek için 2 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı beyaz biber ve paprikayı da ekleyip 45 dakika kaynatıyorsunuz. Başka büyük tencereye sos yapmak için geri kalan malzemeleri koyup, 4 çorba kaşığı tereyağı ve 4 çorba kaşığı unu karıştırıyorsunuz. Pişirdiğiniz diğer tenceredeki malzemeleri roux sosuna ekliyorsunuz. Krema, konyak, kırmızı biber ekleyip kaynatıyorsunuz. Sirke, tadımlık limon suyu, gerekirse baharat ekleyebilirsiniz. Buzdolabında beklettiğiniz karidesleri ekleyip karıştırarak pişiriyorsunuz.. Süslemek için frenk soğanını ekleyip servis yapıyorsunuz.
Mahsul miktarı: 2 litre çorba, 8 kişilik
Hazırlama süresi:30 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 15 dakika
Hazırlama seviyesi: orta
Rokayla, Kırmızı Biberle, Sosisle içi doldurulmuş et
Malzemeler:
• 2 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
• 2 kilo ufalanmış italyan sosis
• 1 orta büyüklükte dilimlenmiş soğan
• 1 kırmızı biber, 2 cmlik kesilmiş dilimler
• Yarım çay kaşığı tuz
• ¼ çay kaşığı taze dövülmüş karabiber
• 225 gr yıkanmış ve kurumuş roka
• 2 yumurta hafifçe çırpılmış
• Yarım kap ekşi krema veya krema
• 1 kap ekmek kırıntısı
• Yarım kap doğranmış taze maydonoz
• 1 bonfile
Hazırlanışı:
Büyük tavada yüksek ateşte tereyağını eritiyorsunuz. Sosisi ekliyorsunuz. 5 dakika kızarana kadar pişiriyorsunuz. Ateşi kısarak orta ateşte soğanı,kırmızı biberi, yarım çay kaşığı tuzu, 1/4 çay kaşığı biberi ekleyip sebzeler yumuşak ve karamelize kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak 8 dakika kadar pişiriyorsunuz. Rokayı ekleyerek solana kadar 2-3 dakika kadar daha pişiriyorsunuz. Ateşten alıp süzgeçten geçiriyorsunuz, soğuyana kadar bekliyorsunuz. Doğrama tahtasında sebzeleri kesiyorsunuz. Karıştırma kabında yumurtaları, ekşi kremaları, ekmek kırıntılarını, sosisleri ve maydonozları karıştırıyorsunuz. Çok keskin bıçakla veya başka keskin objeyle etin ortasında delik açıyorsunuz. Delik bu sebzeleri doldurabilecek kadar geniş olmalı, bunun için kasabınızdan yardım alabilirsiniz. Fırınınızı 230 dereceye ayarlıyorsunuz. Parmaklarınızı kullanarak bütün pişirdiğimiz sebzeleri etin içine dolduruyorsunuz. Eğer kalan olursa etin yanına koyabilirsiniz. Etin şeklinin bozulmaması için etin her 7cmini iple sıkıyorsunuz. Eti kavrulana kadar 10-15 dakika fırında pişiriyorsunuz. Fırının ısısını 176 dereceye kadar düşürüp 20 dakika daha pişiriyorsunuz. Fırından çıkarıp 15 dakika dinlendiriyorsunuz. Hazır olunca ipleri çıkartıp eti kalınca kesip, servis yapıyorsunuz.
Mahsul miktarı: 8 kişilik
Hazırlık süresi: 35 dakika
Pişirme süresi : 50 dakika
Başlamadan önce hazırlık süresi: 30 dakika
Yemeği yapma seviyesi: Zor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder