Mak Şu (Haşlanmış Mısır)
Malzemeler:
• 1 tane kırmızı dolmalık biber
• 1 tane sap kereviz
• 1 Soğan
• 1 Tatlı Mısır
Hazırlanışı:
Soğanı ikiye bölerek ince ince doğruyorsunuz. Sonra bunları kavuracaksınız. Bu sırada bir tane sap kereviz doğruyorsunuz. Kerevizin önce ortasını bıçakla yarıp bir ucunuz kesiyorsunuz. Bunları tencereye atıyorsunuz elinizde kalan büyük parçanın arka yüzünü de yarıp ince ince doğramaya başlıyorsunuz. Kırmızı biberi alıp kesme tahtasına yatırarak ince şeritler halinde doğruyorsunuz. Önceden geniş ve yüksek kenarlı bir tavayı ocağa koyuyorsunuz. İçine biraz zeytinyağı dökerek ısıtmaya başlıyorsunuz. Tavanın içerisinde biraz da tuz atıyorsunuz. Ve bu üçlüyü sotelemeye başlıyorsunuz.Biraz da karabiber ekliyorsunuz.
Mısırın tanelerini koçanından ayırıyorsunuz. Ayıkladığınız mısır tanelerini tavaya döküyorsunuz pişmesini bekleyeceksiniz.
Ayıkladığınız mısır koçanını alıyorsunuz ve yüzeyini bıçakla kazıyarak koçandaki bütün şekeri bu şekilde tavaya aktarıyorsunuz. İçine biraz da tuz ve tereyağı ilave ediyorsunuz. Mısır yumuşamaya başlıyor. İçine biraz süt katıyorsunuz ve bir o kadar da çırpılmış krema veya çiğ krema ekliyorsunuz. Malzemeler bu sıvıları biraz çekecek sonra iyice yumuşayacak ve tüm lezzetler sosa dönüşerek tatlı mısırın tadı iyice belirgin hale gelicek. Bu aşamada tadına bakıp tuzunu ve karabiberini ayarlayabilirsiniz. Mısırın altını iyice kısarak ağır ağır pişmesini bekliyorsunuz.
Yengeçli Kek
Malzemeler:
• Tereyağı
• Sıvı yağ
• Tuz
• Biber
• Yengeç Eti
• Soğan
• Kereviz
• Biber
• Yarım limon
• Panko Ekmek Kırıntısı(iri çekilmiş galeta unu)
Hazırlanışı:
Önce, küçük bir parça tereyağı keserek tavanın içine atıyorsunuz. Biraz sıvı yağ ilave ederek tere yağının yanma ihtimalini önlemiş oluyorsunuz. Ayıklanmış yengeç etini genişçe bir kaba alıyorsunuz. Birazdan soteleyeceksiniz. Etin üstüne sotelenmiş soğan, kereviz ve biber üçlüsünü döküyorsunuz. Biraz da tuz ve kırmızı biber ekliyorsunuz. Eğer kıyma aldıysanız sakın kabın içine elinizi sokup yoğurmaya başlamayın ezmeden karıştırmamız gerekiyor. Bir kaç damla limon suyu ilave ediyorsunuz. Yarım limon yeterli. Bu harcın içine bir parça kıyılmış maydanoz yaprağı ekliyorsunuz. Bu malzemeleri bağlamak için bir iki kaşık maydanoz ilave ediyorsunuz. Bir kaşık yardımıyla tüm malzemeleri karıştırıyorsunuz. Sakın ellerinizle yoğurmaya kalkmayın harcın kek hamuru kıvamına gelmesi yeterli. Kekin için de fazla unlu malzeme bulunmaması için az miktarda panko ekmek kırıntısı (iri çekilmiş galeta unu) kullanıyorsunuz. Bu aşamadan sonra biraz alıp ellerimizle şekil veriyoruz ve yuvarlayıp bastırıyoruz. Eğer bir türlü şekil veremiyorsanız harcın içerisine biraz daha mayonez katmanız gerekiyor. Sulu bir görünüme sahip olması gerekiyor. Bunları pişirmek üzere pane harcına buluyorsunuz.
Bir parça panko ekmek içi alıyorsunuz ve bir kaba aktarıyorsunuz. Biraz arpacık soğanı tozu ilave ediyorsunuz. Keki alıyorsunuz dağıtmadan ve yine bastırarak şekil veriyorsunuz. Panko havuzuna da oturtup üstüne ekmek için buluyorsunuz. Bütün şekil verdiğiniz kekleri aynı işlemden geçirerek bastırıp ekmek kırıntısına bulayacaksınız. Sonra bir tavaya biraz sıvı yağ koyup kızdırdıktan sonra kekleri pane edeceksiniz. Yengeçli kekinizin içinin yeterince pişmediğinden endişe ediyorsanız birkaç dakika da sıcak fırında pişirebilirsiniz böylece içleri çiğ kalmaz.
Tavadan almadan önce biraz baharat serpiştirebilirsiniz. Domates jölenizi ocaktan alıyorsunuz ve küçük bir parça alıp kekin üstüne koyuyorsunuz.
Domates Jölesi (Yengeçli Kekin üzerine dökmek için)
Malzemeler:
• 1 Diş Sarımsak
• Domates
• Pirinç Şarabı Sirkesi
• Mısır şurubu
• Bal
• Şeker
• Kırmızı Biber
• Bir tutam tuz
Hazırlanışı:
Bir diş sarımsak alıyorsunuz ve üzerine basıp biraz eziyorsunuz. Sonra tavaya atıyorsunuz. Doğranmış olgun domatesleri ekliyorsunuz. Sonra bunların üstüne biraz pirinç şarabı sirkesi döküyorsunuz. Biraz da mısır şurubu ve bal ekliyorsunuz. Biraz şeker, biraz kırmızı biber bir tutam da tuz ekleyip domateslerin saldığı suyu çekmesini bekliyorsunuz. Suyun buharlaşarak kıvamın yoğunlaşması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder