21 Ocak 2010

Patlıcanlı Kıymalı Börek


Bu tarif Bhr'la birlikte tamamen deneysel olarak ortaya çıkardığımız bir tarif oldu. Farklı bir lezzet olsun istedik, birbirine yakıştırdığımız 2-3 malzemeyi hayal ettik ve onları yufkanın içinde bir araya getirdik: Kıyma,patlıcan ve yoğurt...

Sonuç mu? Bir harika!! :) Lezzetli olduğu kadar hazırlanması da çok pratik, sizi uğraştırmayacak, kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir tarif.

Malzemelerin tadını böreğin içinde ayrı ayrı alıyorsunuz, deneyin, pişman olmayacaksınız :) Yanına da taze bir çay demlediğinizde keyif başlıyor demektir, tadını çıkarın!





Malzemeler: ( 8 kişilik )

4 adet yufka
Çörek otu

Sosu için :

2 su bardağı yoğurt
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su

İç harcı için :

2 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gr dana kıyma
1 orta boy soğan
1 orta boy patlıcan ( zar şeklinde doğranmış )
3 adet çarliston biber
2 adet domates (kabukları soyulup, küp şeklinde doğranmış)
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

İç harcın hazırlanışı :

Zar şeklinde doğramış olduğunuz patlıcanları tuzlu suda 10 dakika bekletin ve kızartmadan önce sularını sıkın.

Patlıcanları sıvı yağda kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlunun üzerine alın.

Bir tencerede sıvı yağ iyice kızdıktan sonra doğradığınız soğanları ekleyip,kavurun.

Pembeleşmeye başlayınca, doğradığınız biberleri ekleyin.

Daha sonra kıymayı ilave edip, kavurmaya devam edin.

Tuzu, karabiberi ve toz kırmızı biberi ekledikten sonra, doğranmış domatesleri ilave edin.

Domatesler suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin.
Kıymalı harç ile kızarmış patlıcanları karıştırıp, soğumaya bırakın.


Sosun hazırlanışı :

Yumurtaları çırpın, sıvı yağ, yoğurt ve suyu ekleyip karıştırın.


Böreğin hazırlanışı :

Yufkaları ikiye katlayıp, her birini üç parçaya bölün.İçlerine hazırladığınız sostan sürün.

Yufkaların alt kısmına iç harcından koyun ve kenarlarını içe katlayarak sarın.

Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın.

Fırın tepsisini yağlayıp, böreklerin üzerine kalan sostan sürüp, çörek otu ile serpin.

Önceden ısıtılmış 200derecedeki fırında kızarana kadar pişirin.


*** Servis önerisi : 1 su bardağı yoğurt, 1 çay kaşığı pulbiber ve kıyılmış maydonozu karıştırın, sos kasesinde börekler ile servis edin.


Afiyet olsun...




BhR & PnR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails