17 Aralık 2009

Beyaz Unsuz ve Şekersiz Tarifler / Mercimekli Poğaça Tarifi

Mercimekli Poğaça
( Annemin Mercimekli Poğaçası)




Malzemeler : (20 adet)

1 su bardağı yeşil mercimek

1 tutam deniz tuzu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2 orta boy soğan

1 çay kaşığı karabiber

2 tatlı kaşığı kimyon


Hamuru için :

3,5 - 4 su bardağı tam buğday unu

2 yumurta (Birinin akı sarısı ayrılacak)

1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı zeytinyağı

3 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

1 çay kaşığı krem tartar

Yarım çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

Üzeri için bir avuç çörekotu


Hazırlanışı :

* Mercimeği az tuz ilavesiyle üzerine üç dört parmak kadar çıkacak suda, yumuşayıncaya kadar kısık ateşte haşlayın. Suyunu süzüp, bir kenarda bekletin.

* Kalın tabanlı bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanları küp küp doğrayıp, az tuz ilavesiyle zeytinyağında kısık ateşte şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Haşlanmış mercimekleri ilave edin. Karabiber ve kimyonu serpin. Tadına tuzuna bakıp, 5 dk daha pişirin. Ateşten alıp, soğuması için bir kenarda bekletin.

* Fırınınızı 200 derecede (turbo 180) ısıtın. Geniş bir fırın tepsisini hafifçe yağlayın.

* Hamuru hazırlamak için unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. 1 yumurta, 1 yumurtanın akı, yoğurt, zeytinyağı, tereyağı, krem tartar, karbonat ve tuzu ortadaki havuzun içine koyun. Parmak uçlarınızla (veya mikserin hamur yoğurma ucuyla) yoğurmaya başlayın. Kabın kenarlarında kolayca ayrılan bir hamur elde edeceksiniz.

* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Mutfak tezgahı üzerinde kahve tabağı büyüklüğünde açın. Bir yarısına 1 yemek kaşığı dolusu mercimekli harç koyup, diğer yarısını üzerine kapatın. Hamurun kenarlarını parmaklarınızla bastırarak kapatın. Kenarı boyunca kat yerini poğaçanın altına doğru toparlayıp tepsiye yerleştirin.

* Tüm hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra ayırdığınız yumurta sarısını üzerlerine sürün. Çörekotu serpiştirin. Sıcak fırının orta rafında yaklaşık 25 dakika, üzeri altın sarısı renk alana kadar pişirin.






Bu tarif Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri isimli kitaptan alınmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails