Kış günlerinin vazgeçilmez meyvesi ayva ile hazırlanabilecek harika bir tarif, üstelik beyaz unsuz ve şekersiz...
Ayvalı Linzer Turtası
Malzemeler : ( 12 kişilik)
Hamuru için :
5 yemek kaşığı (125 gr) tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
3 yumurta sarısı
1 çay bardağından bir parmak az bal
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1,5 çay bardağı çok ince dövülmüş fındık veya badem
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım tatlı kaşıığı karanfil
1 yemek kaşığı su
2,5 su bardağı tam buğday unu
Ayva püresi için :
1 kg ayva
3 diş karanfil
Yarım çay bardağı su
3 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı :
* Hamuru hazırlamak için tereyağını mikserin çırpma ucuyla 5 dk çırparak köpük köpük, yumuşak bir kıvama getirin. Yumurta sarısı ve balı ilave edip, 5 dk daha çırpın. Limon kabuğu rendesi, fındık veya badem, karanfil ve suyu ekleyerek, iyice karıştırın. En son olarak unu ilave edin ve mikserin hamur yoğurma ucuyla veya elinizle 5 dk kadar yoğurun.
* Hamuru iki parçaya ayırın. Birini ellerinizle bastırarak yuvarlak bir plaka şekline getirin. Diğeri top şeklinde kalsın. Hamurları şeffaf folyoya sarıp, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
* Bu sırada ayva püresini hazırlamak için ayvaların kabuğunu soyun. Dilimlere ayırıp, çekirdek yuvalarını çıkarın. Rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Karanfil ve yarım çay bardağı su ile bir tencereye koyun. Tencerenin kapağını kapatarak 5 dk kaynatın. Daha sonra ayvalar yumuşayıp suyunu çekene kadar kapağı açık olarak, karıştırarak pişirmeye devam edin. Ateşten alıp, ılınmaya bırakın. Karanfil tanelerini içinden çıkarın. Ilındığında balı ilave edip karıştırın.
* Fırınınızı 180 derecede ısıtın (turbo fırın 160). 28 cm çapında bir kek kalıbını yağlayın.
* Turtayı hazırlamak için yuvarlak plaka haline getirdiğiniz hamuru kalıbın içine koyun. Ellerinizi hafifçe yağlayıp, hamuru kalıbın tabanına her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayın. Diğer hamur parçasının üçte birini koparın. Kalıbın yan kenarlarını bu hamurla çok hafif yükselterek destekleyin. Ayva püresini tabanın üzerine döküp, kaşığın tersiyle üstünü düzeltin. Kalan hamur parçasını unlanmış mutfak tezgahı üzerinde kalınca açarak,tepsinin üzerini kafes biçiminde çaprazlamasına kapataca şeritler hazırlayın. Şeritleri tezgahın üzerinden alırken uzun bir bıçakla alttan destekleyebilirsiniz.
* Turtanızı sıcak fırının alttan ikinci rafında 45-5o dk kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Fotoğraf : http://pie.gallery.sytes.org/
Bu tarif Arzu Aygen-Ülfet Aygen'in "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabından alınmıştır.
Kitabın Adı : Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri
Yazar(lar)ı : Arzu Aygen - Ülfet Aygen
Yayınevi : Hayykitap
Bu harika kitabı bana hediye eden kuzucuğum Meral'e tekrar teşekkür ederim... =*
cok naziksin melek!
YanıtlaSiltam bugday unu ekmek aliniyor artik evimize... umarim unu da alip bunlari yapmaya baslarim pinarcim...
Buzdolabinda ne zamandir bekleyen ayva recelinden turta yapabilirmiyim diye,gezerken buldum sizi.
YanıtlaSilVerdiginiz bu tarif recelle ne kadar olur bilmiyorum ama hemen mutfaga girip deneyecegim.Annem recelden turta yapilmasina pek ihtimal vermiyor ama.Bence bu tarifle basaricam :)
Peri Tozu, ortaya çok da lezzetli bir turta çıkacağına eminim,yanında servis edebileceğin vanilyalı dondurma ile reçelin yoğun şekeri de hafifler belki, ne dersin? Şimdiden ellerine sağlık, hazırladıktan sonra bizimle sonucu paylaş olur mu? :)Sevgiler...
YanıtlaSil