19 Nisan 2010

Şuurumu kaybettiren bir tat: Çilekli tart

Cheesecake, tart, turta gibi konularda uzmanlığını konuşturan Ayşe ablanın tatlıları dillere destandır. Bu maharetini farklı yemek kurslarına giderek perçinleyen güzel kuzenim, pastacıdan alınmış görüntüsündeki ve tadındaki spesiyalleriyle ailemizin kadınlarını şaşkınlığa uğratmaya devam ediyor. Ananemde olduğum bir gün, buzdolabını tırtıklarken muhteşem bir çilekli tart gördüm. Doğal olarak ilk düşüncem, Bibiz’e gelen herhangi bir misafirin bu muhteşem tartı afiyetle yememiz için getirdiği yönünde oldu. Satın alındığını düşündüm otomatik olarak, evde yapıldığını değil. Bibiz, bu tartı Ayşe’nin yaptığını söyleyince şuurumu kaybettim :) Hemen telefona sarılıp, tarifini aldım bu tartın. Ama defterime yazmayı unuttuğum için kağıt bir yerlerde kayboldu gitti. Pnr’ların geleceği bir gün, tatlı kardeşime en sevdiği şeylerden biriyle sürpriz yapabilmek için mutfağa koştum. O günkü spesiyalim kesinlikle çilekli tart olmalıydı. Telefonu kaptığım gibi Ayşe’yle canlı bağlantıyı kurdum. Bu muhteşem tartın tüm püf noktalarını öğrendim. Ve ortaya işte bu şahane tart çıktı. Çok teşekkürler Ayşe’cim... Sayende hem Pnr’ı mutlu ettim hem de misafirlerimi lezzet şöleninden çıldırtacak bir spesiyali mönüme eklemiş oldum. Ama bir konuda sizi uyarmam gerekiyor. Tart hamurunun da, pasta kremasının da bire bir bu ölçülerde yapılması gerekiyor. Dijital tartınız yoksa sorun yaşayabilirsiniz. Göz kararı konusunda kendinize güveniyorsanız, o zaman problem yok. Bu çilekli tartın ardından muzlu ve kestaneli tart denemelerinde bulunan Pnr’ım, ‘göz kararı’ kavramının kraliçesi olarak muhteşem tatlar yarattı. Bu çilekli tart tarifi mutlaka deneyin... Bekarsanız evlilik teklifi alabilir, arkadaşınızla küsseniz barışabilir, evliyseniz kocanızı kendinize tekrar tekrar aşık edebilirsiniz. Tavsiyesi benden, denemesi sizden...



ÇİLEKLİ TART

Tart hamuru:
100 gram tereyağı
200 gram un
60 gram pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilya

* Bu karışımı elinizle yoğurun ve dolapta 30 dakika bekletin. 28 cm’lık bir tart kalıbını yağlayın. Tart hamurunu bu kalıp ölçüsünde açın. Hamurun kenarlarını tart kalıbının tırtıklı kısımlarına kadar yükseltin. İnce bir hamur olmasına özen gösterin. Üzerinde çatalla delikler açıp, buzdolabında 30 dakika daha bekletin.

* 150 derecedeki fırında kızarana kadar pişirin.


Pastacılık kreması:

Yarım kilo süt
4 yumurta sarısı
100 gram şeker
20 gram un
20 gram nişasta

Bu malzemeleri karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin Piştikten sonra 1 paket vanilya ekleyin. Karıştırarak soğutun


Çilekler:

Çilekleri yıkayıp iyice kurulayın. Çilekleri bütün olarak kullanabileceğiniz gibi, dilimleyerek de kullanabilirsiniz.


Son olarak:

Pişen tart hamurunun üzerine pastacılık kremasını ekleyin... Üzerine çilekleri dizin. Ayrı bir yerde Dr. Oetker’in tart jölesini, jölenin arkasındaki tarife göre hazırlayıp, çileklerin üzerine dökün... Buzdolabında en az 6 saat dinlendirin.



AFİYET OLSUN...



BhR

9 yorum:

  1. Tatlım benim, senin elinin tadı da geçmiştir de ondan o kadar güzel olmuştur:)

    YanıtlaSil
  2. Canım güzel yorumuna teşekkür. tart süper gözüküyor. sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bu görüntünün şuur kaybettirmesi normal :)

    YanıtlaSil
  4. Ayşe Ablacım, bu tartın patenti sana ait. Sayende bu kadar güzel oldu:)

    YanıtlaSil
  5. Karabidikim, :) sevgiler...

    Hilal, çok teşekkürler, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık, çok lezzetli görünüyor, bu akşam evdeki bıdıklara yapmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Decorator, çok teşekkürler :) Minikler bayılacaktır bu tarta, şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  8. Baharcım, tart bir harika oldu. Misafirler ve evdekiler bayıldılar.
    Haftaya aynı kremayı ev yapımı pandispanyanın ortasına yayıp üzerine çikolata sosu dökmek gibi hain planlarım var. Yummy yummy..

    YanıtlaSil
  9. Decorator,Tarifi bire bir yapınca gerçekten mucizevi bir sonuç ortaya çıkıyor. Beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails