20 Nisan 2010

Telefon Bağlantılı Kısır


Yemek yemeyi çok seven ama mümkün olduğunca az mutfağa girip, daha çok Bibiz’in ve benim yemeklerimi afiyetle midesine indiren güzel kuzenim Dicle’nin mutfak maceraları anlatmakla bitmez. Pratik olarak yemek yapmayı bilen ama sadece ve sadece ölümcül durumlarda mutfağa giren ( Ölümcül=Misafir, misafir, misafir) minik kardeşim, işten eve gelir gelmez telefona sarılır ve benden o gün ne pişirecekse, o yemeğin tarifini adım adım alır.

İki haftada bir Çarşamba günleri Dicle’nin evini temizlemeye gelen Meryem, Dicle’nin buzdolabında bulduğu somon füme, dana jambon, makarna ve yumurta gibi uzun ömürlü ve kolay kolay bozulmayan gıdalarla karnını doyurmaya çalışan en önemli kahramanlardan biri. Bir ara neredeyse her hafta sonu misafir ağırlayan ve bu tempodan yorulduğu için zaman zaman benim yardımımı da ihtiyaç duyan Dicle ile yaptığımız bir telefon konuşmasını burada sizlerle paylaşmam şart. Beş çayı için misafir ağırlayacak olan Dicle, bana bu kez nasıl kısır yapabileceğini sordu. Kısırı telefonda anlatmanın zor olacağını ona anlatmaya çalıştıysam da başarılı olamadım. İşte aradan 100 yıl geçse de unutulmayacak bir kısır diyalogu... Kısır değil, beyin operasyonu mübarek :) Ama iddia ediyorum ki, bu kısır tarifini yapanın sırtı yere gelmez. Tam anlamıyla lezzetli bir görsel şölen...




ADIM ADIM KISIR SANATI

BhR: Dicle’cim telefonda nasıl anlatayım sana kısırı? Kıvamının tutup tutmadığını görmeden anlayamam ki.

Dicle: Anlat sen, yapabildiğim kadar artık. Beceririm ben sen merak etme

BhR: Peki o zaman şimdi ince bulgur paketinin yarısını derin bir kaba dök. Üzerini ıslatacak kadar sıcak su koy... Kısırın bu suyu emmesini bekle, biraz daha sıcak su koy.

Dicle: Tamam, yapıyorum bekle. Tamamdır. Şimdi ne yapacağım?

BhR: Şimdi kısırı elinle yoğur, çiğ köfte yoğurur gibi. Elini kürek gibi kullan.

Dicle: Ne kürek gibi mi? O ne demek şimdi ya?

BhR: Kızım, aşağıdan yukarı. Yukarıdan aşağı kullan elini, anlamayacak ne var.

Dicle: Tamam ya ne kızıyorsun. Yoğuruyorum işte. Peki bunun kıvama geldiğini nasıl anlayacağım?

BhR: Her yeri eşit derecede nemlenmiş olmalı. Diriliği gitmeli, yumuşamalı kısır.

Dicle: Senin dediğin kıvama yaklaşıyor gibiyim sanki.

BhR: Yoğur sen iyice yoğur. Bulgur macun gibi şekil almaya başlayınca, 1 kutu domates püresi, 1 çorba kaşığı salça ve 1 çorba kaşığı biber salçası koy. Rengi kiremit gibi olmalı.

Dicle: Kiremit derken?

BhR: Kızılımsı olacak kısır, kızılımsı.

Dicle: Tamam oldu o zaman

BhR: Olmamıştır o, sen biraz daha salça koy

Dicle: Ya, kiremit rengi gibi oldu işte bu kısır, burada değilken bile nasıl anlıyorsun kıvamının tutup tutmadığını

BhR: Kuzen, dediğimi yapacak mısın sen?

Dicle: Tamam, tamam ekliyorum salçayı.

BhR: Şimdi 1 demet taze soğanı, 1 demet maydanozu, yarım demet taze naneyi, 2-3 diş sarmısağı, 3-4 sivri yeşil biberi incecik kıy. 1 dolmalık kırmızı biberi de incecik kıyarak bu karışıma kat. Daha sonra 3-4 domatesi kabuğunu soyarak küçük küçük karelere böl.

Dicle: Onları ayrı bir yerde hazırlamıştım zaten

BhR: Süpersin, tüm malzemeleri kısırın üzerine ekle şimdi. Yarım su bardağı nar ekşisi, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1.5 limonun suyunu ekle bu karışıma... Daha sonra 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı sumak, 1.5 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı pul biberi ekleyerek, kısırı lezzetlendir. İki büyük tahta kaşıkla, tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağla..

Dicle: Bitiyor galiba, oldu bu iş.

BhR: Bitiyor galiba değil, bitti. Bak bakalım tadına... Ekşisi, tadı, tuzu yerinde mi?

Dicle: Mmmm, başardık sanırım

BhR: Valla kuzen, telefondan canlı bağlantılı kısır ancak bu kadar olur

Dicle: Sağol kuzen, seviyorum seni

BhR: Ne demek tatlım, her zaman... Öpüyorum çok iyi geceler

Dicle: İyi geceler


THE END


BhR


6 yorum:

  1. ne zamandır yemiyordum bak canımı çektirttin şimdi :))

    YanıtlaSil
  2. ayy ben geçen kimselere sormadan bir kısır yapayım dedim bayağı sulu olmuş kısır çorbası diyelim suyu çok koymuşum da :D

    YanıtlaSil
  3. Burcu, doooğru mutfağa! :)

    düşünenbalık, bu ölçülerle dene bakalım bir dahakine :)

    YanıtlaSil
  4. bahar'ım, ne sahanesin sen ya! kiremit rengine bayildim... hafta sonu deniyorum, rapor ederim.

    bir soru: ustteki fotografta dicle'nin yaptigi kisiri mi goruyoruz :) merak icindeyim, aydinlat beni :)

    YanıtlaSil
  5. meralcik, dene bakalım beğenecek misin, unutma, elini kürek gibi kullanmalısın :) yok yok fotoğraftaki kısır dicle'nin yaptığı değil :) :*

    YanıtlaSil
  6. peki anladim, kürek önemli :)

    operim ben de...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails