31 Mart 2010

Ev Yapımı "Tantuni"

Geçtiğimiz haftasonu akşam yemeğine gelen misafirlerim için hazırladığım soya sosu, zeytinyağı ve tane karabiber ile marine ettiğim antrikotlardan fazla olan 3-4 parçayı buzluğa atmıştım. Geçen gece uyumadan önce gözümün önünden tantuni geçince, hiç üşenmeden kalktım ve etleri çözünmeye bıraktım :) Dün akşamüstü de "ev yapımı tantuni" maceram başladı. Bu ilk denemem olacaktı ama akıl hocam güvenilir olduğu için hiç tereddüt etmedim.

Bhr'la Beyoğlu'na çıktığımızda tantuni hayalimiz varsa eğer, soluğu aldığımız tek yer Mersinli tantunici Suat Usta'nın yeridir. Burada tantuniyi insana bir ekmek yedirtecek kadar lezzetli yapıyorlar, ne kadar yerseniz yiyin midenizde hiçbir rahatsızlık duymuyorsunuz. Ekmeklerini de kendileri yapıyorlar, beyaz içi az olduğundan şişkinlik yapmıyor. Yanına arnavut biberi turşusu ve limon da eşlik edince tantuni müdavimi olmanız an meselesi oluyor...




Bhr işin püf noktalarını biz oraya gidip geldikçe çözmüş :) Üç adımda tantuninin etini nasıl hazırlamam gerektiğini anlattı bana. Antrikotlar küçük küçük doğranıp, lokum gibi pişene kadar haşlanacak. Haşlandıktan sonra çok az sıvıyağda hafifçe kavrulup, bol kimyonla tatlandırılacak.

Marine edilmiş pamuk gibi antrikotları, kenarındaki yağlardan kurtarıp minik minik doğradım ve bir güzel haşladım. Sonra az yağda kavurup bol kimyon ve tuzla lezzetlendirdim. Sumakla karıştırdığım ve ince ince kıydığım beyaz soğanı, küp küp doğradığım domatesleri, ince ince kıydığım bol maydanozu da etlerle birlikte ekmeğin arasına ekleyince macerayı sonlandırmak kaldı geriye. 1-2 kare fotoğraf çektim ama o kokuyu duymaya daha fazla dayanamadım :)

Sonuç : Kesinlikle Suat Usta'nın tantunisi kadar lezzetliydi!!!

Bhr ya, kurabiyecinin yanına tantunici de mi açsak?  :)



PnR

4 yorum:

  1. Hımm olsada yesem canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Tantuniyi bende çok severim, ekmeği de etlerin üzerinde beklettinmi peki?

    YanıtlaSil
  3. Decorator, servis yaparken ekmekleri etlerin üzerine bastırıp hem ısınmasını hem de yağlı baharatlı karşımın ekmeğe bulaşmasını sağladım :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails