17 Mart 2010

Kebabın kralı Çınaraltı’nda yenir...


Bugün sizi, İstanbul’un en iyi kebapçılarından biriyle tanıştıracağım: Davutpaşa’nın efsane Çınaraltı kebapçısı... Merter, Topkapı, Cevizlibağ çevresinde yaşayan ya da çalışan etobur kişiler için burası, adeta bir et mabedi... İddia ediyorum ki bu mekan Etiler, Florya ya da Bağdat Caddesi gibi bir yerde olsaydı, kapısında delice kuyruklar oluşan, öğle yemeklerinde dolup taşan, döneri en geç 14.30 dedin mi biten, Hürriyet’in en iyi kebapçılar listesinde daima ilk 10’da olan bir yer olurdu. Hoş, benim gönlümde kralı gelse bu mekanın yerini dolduramaz.




 8 yıl önce başladı, bu tutku bende... İş yerinin yemeklerini beğenmeyip, aç kaldığım bir gün keşfettim Çınaraltı’nı... Oto sanayileri ve fabrikalarla çevrelenmiş bir yerde çalıştığınızda, yemek adına çok fazla bir alternatifiniz de olmuyor haliyle. Ya bol yağlı bir tost ya da yemeksepeti.com’dan en acilinden hamburger ya da pizza siparişi vererek, hayatta kalabiliyorsunuz. Bir gün Akşam Gazetesi’nden çıkıp Davutpaşa Metro’ya doğru giderken, çevreyi saran çıtır pide hamuru kokusuna kapılıp girmiştim Çınaraltı’na... Güler yüzlü personeli, birbirinden lezzetli et yemekleriyle Davutpaşa’nın fatihi oluverdi Çınaraltı, bu geride bıraktığı sekiz yıl içinde... Mekanın sahibi Ali Ceylan, Gaziantepli, işinin ehli, çalışkan mı çalışkan bir işletmeci.... 25 kişilik personeliyle birlikte canla başla çalışıyor. 8 yıldır buraya gelince, ister istemez yüzler tanıdıklaşıyor, hal hatır sormalar artıyor, tatlı bir dostluk başlıyor. Kapıdan içeri girmez, benim ne sipariş edebileceğimi bile biliyor arkadaşlar... “ Oooo, Bhr Hanım, ne sipariş edelim size? Domatesli kebap mı? Tombik kanat mı? Bulgur pilavı istemiyorsunuz, bol yoğurdun yanı sıra ekstra közlenmiş domates ve biber istiyorsunuz değil mi” Ne diyim, pes valla... Biliyorlar, bu işi kardeşim. Unutmuyorlar, bir kez gelen kişinin bile ne yediğini.. Menüye bile bakmama gerek kalmıyor çoğu zaman... Sırf eski müşteriyim diye bana değil, bu ilgi... Herkese karşı bu kadar candan ve ilgililer. Böyle olunca öğle saatlerinde dolup taşıyor burası... Nazik bir ikramla karşılanıp, yerinize geçtikten sonra önce mezeler geliyor. Ki, bu mezeler çoğu zaman karnınızı doyurmaya yetip de artıyor bile...




 Mis gibi çiğ köfte, tereyağı-tulum peyniri ikilisi, patlıcan salatası, gavurdağı ve sıcak pide.. Üstelik bunlar da müessesenin ikramı... Müşteriyi nasıl kazanacaklarını çok iyi biliyorlar. Çınaraltı’nın özellikle et spesiyalleri şahane... Fıstıklı kebabı, kuzu şişi, domatesli kebabı, tavuk kanadı, Çınaraltı spesiyali... (Tüm et ürünlerinden karışık bir şekilde yaptırılıyor) Allaahh, valla billahi ağzım sulandı. Daha bugün götürdüm, koca bir Adana’yı... Öncesinde çıtırdan bir fındık lahmacunu ve Sibel’in kaşarlı sucuklu pidesinden heybetli bir parçayı...






Çınaraltı’nın kebaplarının bu kadar lezzetli olmasının en önemli sebebi, etlerin Trakya’dan gelmesi... Süt danası bunlar, süt danası... Etler, mis kokuyor. Bir de güzel soslanıyor, bir de güzel pişiriliyor ki demeyin keyfime.. Şaka maka, bir haftada 600 kilo et tüketiliyormuş. Anlayın artık gelen gidenin ne kadar çok olduğunu... Şimdilik 55 kişiye hizmet veriliyor ama Ramazan’da yapılması planlanan tadilattan sonra 90 kişilik bir kapasiteye ulaşılacak. Çınaraltı, usul usul büyüyor. 8 sene önceki küçücük kebapçı, önce yanındaki büfeyi aldı, şimdi biraz daha gerilere doğru genişledi. 2-3 sene sonra Akşam Gazetesi’ne kadar uzanan devasa bir kebapçı olursa hiç şaşırmam.





Bu arada son bir anekdot...Yemeğinizin bitmesine 10 dakika kala mutlaka künefe siparişi verin. Yok böyle bir lezzet diyorrrruuum... Üstüne de bir acı Türk kahvesi.. Ardından Geniş Aile dizisinin fenomeni Mürsel’in de tabiri ve benim kişisel eklememle ‘Hooop, kop Mürsel.” Afiyet bal şeker olsun....

Çınaraltı Ocakbaşı - (0 212 481 56 95) Davutpaşa Cad. No.38 Topkapı/İstanbul


    BhR

4 yorum:

  1. zaten fotograflar iştah kabartıcı bir de künefe koymuşsunuz ya sona bittim :))

    YanıtlaSil
  2. Bu lezzetler kaçmaz Burcu, yolun düşerse mutlaka denemelisin :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Of ya akşam akşam nereden tıkladım. Olamazzzzz :D Acıktım bir anda :(((

    YanıtlaSil
  4. Geçen gün burayı yemeksepeti'nde görüp sipariş verdik. Şansımızı deneyelim dedik. Sipariş sırasında hem normal hem Antep lahmacun bulunması gibi bir detay bizi çok sevindirdi. Eşimle tercihlerimiz faklıydı çünkü.
    Lezzeti o meşhur, ne kabapçı ne lüks restoran olabilmiş pahalı yerlerdekilerle aynı. Mezeleri/salataları taze ve bol malzemeli. İçindeki zeytinyağı bile özenle seçilmiş belli. Fiyatları neredeyse mahalle arasındaki bir pideciyle aynı. O civarda yaşayanlar başka kebapçı aramasın.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails