2 Mart 2010

Besinlerin mineral içerikleri gün geçtikçe azalıyor...




Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, son 60 yıl boyunca temel gıda maddelerinin karakteri, yetiştirme metodu, hazırlanışı, kaynağı ve sunumu o kadar değişti ki bunun sonucunda temel element ve besin içerikleri ciddi şekilde azaldı. 60 yıl önceye göre yediklerimizin içi %30 oranında boşaldı!

Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği üyesi Dr. Özgür Göknel uyardı; Dünyanın en önemli sağlık ve besin makalelerinin yayınlandığı dergilerden biri olan *Nutrition and Health’te bu konuda 1940 – 2002 yılları arasında yani tam 62 yıl süren bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmada sebze, meyve, et, peynir ve süt ürünlerindeki mineral değerleri 62 yıl boyunca takip edilmiş ve bu ürünlerin ortalama mineral içeriklerinin yaklaşık olarak %30 azaldığı tespit edilmiştir.

Üstüne üstlük 62 yıl boyunca gıdalardan aldığımız yararlı vitamin ve mineral değerleri azalırken bunun aksine vücudumuza çok da yararlı olmayan yağ ve karbonhidrat oranları giderek artıyor. Dolayısıyla daha önce gıdalardan aldığımız vitamin ve mineral oranlarını alabilmek için günümüzde %30 oranında daha fazla gıda almamız gerekiyor. Ancak aldığımız gıdaları artırırsak bu kez de kalori fazlalığı oluşarak obezitenin ortaya çıkmasını kolaylaşıyor. Peki bu durumda ne yapabiliriz. Vitamin ve mineral almak ve sağlıklı yaşamak için yemeği artırmamız gerekirken obez olmamak ve çeşitli rahatsızlıklara yakalanmamak için daha az yememiz gerekiyor.

Bu durumda içeriği dengelenmiş bitkisel besin takviyeleri ön plana çıkıyor. Özellikle çocukların sağlıklı büyüme ve gelişiminde gerekli olan bu vitamin ve minerallerin, sadece besinlerden alınması maalesef yeterli olamıyor. Çocukların obez olmasını engellemek için aşırı gıda tüketimi mutlaka engellenmeli, vitamin ve mineral eksiklikleri çocuk gelişim şurupları ile giderilmelidir.

*Nutrition and Health, Vol. 19, pp. 21-55

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails