Türkmedya’nın bana kazandırdığı, kardeşim kadar sevdiğim biricik Sibel’im, Timur’la evlendiği günden bu yana Türkistan mantısını ağzından düşürmüyor. Ayda bir ailece yedikleri bu enfes lezzetin üstadı ise tabii ki Sibel’in kayınvalidesi... Cümbüle tencerede buharda pişen, lazıcan sosla servis edilen bu yöresel yemeğin hafiyeliğini Lezzet Dedektifleri yerine bu kez Sibel yaptı. Geçtiğimiz Pazar günü bir araya gelen Göktürk ailesinin kadınları, mutfağa girip bu dillere destan Türkistan mantısını elbirliğiyle hazırladı. Mantının hazırlanma aşamasını bizim için kare kare görüntüleyen Sibel’ime çok teşekkürler... Havuçlu-kuzu etli pilav tarifini de bekliyorum, unuttum sanma sakın...
Malzemeler: (4 kişilik)
Hamuru için :
Yarım kilo un
Aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için :
Yarım kilo kıyma
2 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 avuç su
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
Lazıcan sos için :
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
Göz kararı sıvıyağ ve sirke
Hazırlanışı :
Hamuru kulak memesinden biraz daha sert olacak şekilde yoğurup, yarım saat dinlendirin.
Daha sonra hamurdan küçük bezeler koparıp, bardak altlığından biraz daha büyük olacak şekilde açın.
İçine tamamen çiğden hazırlanan, soğanı incecik kıyılmış kıymalı harcı koyun.
Hamurun iki ucunu ortaya doğru birleştirip, hamurun kenarlarını birbirinin üzerine gelecek şekilde büzerek katlayın.
Üst üste katlardan oluşan cümbüle tencerenin alt katına su koyup, margarin ile hafifçe yağladığınız diğer katlara mantıları dizin ve buharda pişmeye bırakın.
Harlı ateşte 40 dakika pişirin. ( Her evde cümbüle tencere olmayacağı için büyük bir tencerenin içine makarna süzgeci koyarak pişirme şansınız da var. )
Pişen Türkistan mantılarının üzerine ince kıyılmış sarımsak, pul biber, sıvıyağ ve sirkeden oluşan lazıcan sosu dökerek yiyebileceğiniz gibi, mantıları bu sosun içine ayrıca batırarak da yiyebilirsiniz.
Sibel’im bu mantıyı yanında yoğurtla yemeyi seviyor. Valla, yakışır...
Hepinize afiyet olsun :)
BhR
süper gözüküyor. Tencere ise çok değişik gerçekten. denemeye değer. göktürk ailesi kadınlarının eline sağlık sibele ise teşekkürler.
YanıtlaSilUfak bir detayı söylemeyi unutmuşum bhr, mantıyı tencerenin katlarına yerleştirmeden önce her katına hafiften margarin sürmek gerekiyor yoksa mantılar pişerken yapışır ve tencereden çıkartmak zorlaşır.
YanıtlaSilDüzeltmeyi yaptık tatlım :) Tekrar teşekkür ederiz bu leziz tarif ve fotoğraflar için, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilNefis görünüyor.. eline sağlık.. tarif için teşekkürler..
YanıtlaSil