19 Aralık 2011

Şef Mehmet Gürs'ten Özel Demo


MSA bünyesinde düzenlenen Electrolux Profesyonel 2011 Yılsonu Buluşması'nda, şef Mehmet Gürs ve ekibi katılımcılara özel bir workshop gerçekleştirdi.


Sunumunda 'taze bir bakış açısı'ndan beslenerek fark yarattıklarını vurgulayan Mehmet Gürs, geleneksel ürünlere de inovatif bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Yöresel pişirme yöntemlerini analiz eden ve farklı yörelere ait lezzetleri harmanlayarak sıradışı bir mutfak yaratan Gürs, Anadolu'nun dört bir yanını geziyor. Antep'ten Urfa'ya giderken erken hasat döneminde boz içi (kuşboku) adı verilen antep fıstığını keşfeden, Antakya'da sıcak bir günde çarşıda gezerken esnafın tavsiyesiyle tuzlu yoğurtla tanışan Gürs, Türkiye'nin farklı illerindeki bu yöresel lezzetleri modern Türk mutfağına uyarlıyor.


"Anadolu'da yüzyıllardır yapılan yemeklere farklı dokunuşlar katmayı hedefliyoruz" diyen Gürs, bu vizyonunu  19 Aralık akşamı Türkiye'nin ilk mutfak auditoriumu olan MSA Electrolux Auditorium'unun resmi açılışında ekibiyle hazırladığı 3 lezzetle yansıttı: "Sucuklu yumurta", "firik, pestil ve tuzlu yoğurt ile servis edilen kuzu kol" ve "kireç kaymağında bekletilerek hazırlanan ve antep fıstığı dondurmasıyla servis edilen kabak tatlısı"...
Önemli anekdotlar :
1. Sucuklu yumurta yaparken yumurtanın 63 derecede kaynaması, ideal kaynama sınırı. Mehmet Gürs'ün tabiriyle, "Yumurta sarısı ve beyazının en keyifli kıvamda olduğu ısı derecesi 63 derecedir".


2. Zeytinyağının içine bir gece öncesinden zeytin çekirdeklerini koyup bekletin. Böylelikle zeytin aroması olan bir zeytinyağı elde edeceksiniz.

3. Sucuk yedikten sonra midenize rahatsızlık vermesini istemiyorsanız, sucukları incecik kesin ve kurutun.

4. Lezzetli bir kuzu kolu pişirmek istiyorsanız eti fırın poşetine koyup, 60 derecede 18 saat fırında pişirin. Daha sonra bu eti harlı tavada iki tarafını da mühürleyerek pişirin.


5. Yöresel kuru tarhanayı biber salçasıyla "Tourus" marka mikserli ısıtıcıda iyice karıştırarak patates püresi kıvamında bir tarhana püresi elde edebilirsiniz. Bu spesiyali kuzu kolu servis ederken kullanabilirsiniz.

6. Firik ya da bulgur pilavını risotto kıvamında pişirin ve bol sumakla servis edin.

7. Modern tuzlu yoğurt hazırlamak istiyorsanız, yoğurdu kahve filtresinde iyice süzdürüp, çırpılmış krema ve tuzla karıştırın.

8. MSA öğrencilerinin hazırladığı minyon hamburgerlerden ve ananaslı karideslerden hergün yiyebiliriz :) Ellerinize sağlık...


Bu keyifli organizasyona bizleri davet eden MSA kurucusu Mehmet Aksel'e, Electrolux Türkiye Genel Müdürü Semih Orcan'a, yaratıcı tarzıyla öne çıkan Şef Mehmet Gürs'e, Pazarlama ve İletişim Müdürü Ayşe Uğural'a, Global Hill & Knowlton'a ve tüm MSA ekibine çok teşekkür ederiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails