16 Ocak 2012

Anne Eli Değmiş Köftelerin Sırrı

Köfte konusunda ailede 3  ismi tek geçiyoruz: Anneannemiz Bibiz, teyzemiz Für ve Kevser annemiz... Aslına bakılırsa her annenin köftesi başka güzel olur. Bize de bizimkilerin köftesi hoş geliyor haliyle...  Bu kez, köfte hakkında ölçü vermek yerine önemli püf noktalarına değineceğiz...

1- Köfte için en iyi kasaptan et almak gerekiyor. Önceki yazılarımızda favori kasaplarımızdan bahsetmiştik.
2- Bibiz, köfte yaparken dana kıymaya, kuzu pirzola kapağı kattırıyor. Son günlerde Adana, Urfa tarzı köfteler de yapmaya başladı. Etin tadı, tuzu değişti. Bu işin sırrı da köfte harcına kararında katılan kuyruk yağıymış. Sırrını sonra öğrendik.
3- Izgara köfteye yumurta kırılmıyor. Bir büyük soğanın sadece suyu konuyor. Deneyin inanın memnun kalacaksınız.
4- Yumurta sadece yağda kızartılacak köfteye konuyor. 750 grama, 2 yumurta yeterli oluyor. Kabartma tozunu da unutmayın.
5-Sarmısak, soğan, kimyon ve maydanoz katılan köfte harçları kebap lezzetinde oluyor.
6- Kuru ekmek yerine galeta unu da başarılı sonuç veriyor.
7- Lise arkadaşımız Sena, köfte yaparken harca çok az ketçap da koyuyor. Denedim gerçekten başarılı oldu. Tadı, Adapazarı ıslama köftesi gibi oluyor. Özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor.
8-Tırnak pide üzerine sumak,soğan ve maydanozlu karışımı, kızarttığınız köfteleri, yoğurdu, tereyağında pişirdiğiniz domates püresi ve tereyağını ilave ettiğinizde, İskender'den güzel bir spesiyal yaratmış oluyorsunuz.
9-Tavuk köftesi yaparken, 750 gramını tavuk kıymasından, 250 gramını da dana kıymadan çektirin. Çok daha lezzetli oluyor.
10- Kadın budu köfteyi hem dana kıymadan hem de tavuk kıymasından yapabiliyorsunuz. Kızartmanıza da gerek yok. Köfteleri hazırlayıp üzerine sıvıyağ sürüp, fırınladığınızda da süper sonuç alıyorsunuz.

2 yorum:

Related Posts with Thumbnails