23 Şubat 2010

Anadolu Yakası'nın İlk Büfesi ; Petek Büfe





Çek bir ‘Artist’

Kadıköy’deki Petek Büfe’nin müdavimi olmamak elde değil. Yıllardır büyük bir iştahla ikişer üçer götürdüğüm sosisli sandviçlerden aldığım tadı başka yerde bulamıyorum. Büfe sahibi Serdar Es’le tanıştıktan sonra işin sırrı çözüldü. Petek, 55 yıllık geçmişiyle Kadıköy’ün en eski büfesi. Hatta Anadolu Yakası’nda açılan ilk büfe. Es, “Bizim ailenin erkekleri çok güzel yemek yapar. Bulgur pilavında üstüme yoktur. Burada da aynı marifeti devam ettiriyoruz. Eskiden Bahariye Caddesi’ndeki Beşer Apartmanı’nın pasajındaydık. Bize telefon açıp üç kişilik sinema bileti almamızı rica ederlerdi. Matineden 15 dakika önce gelip sandviçlerini yerlerdi. Buraya gelen müşterilerle oldukça samimiyiz. Senelerin verdiği rahatlıkla aile gibi olduk. Dertleşip, hal hatır soruyoruz. Şimdi biraz daha aşağı taşındık” diyor. Es, babası Mehmet Bey’in başlattığı işi devam ettiriyor. İşine aşık. Sabahın altısında büfeye gelip gece geç saatlere kadar çalışıyor. Müşterilerine lezzetli sandviçler hazırlayabilmek için çırpınıyor, kaliteden asla ödün vermiyor. Petek’i Petek yapan ise dillere destan Artist’i. Amerikan salatası, domates ve turşu bolluğundan sosisi göremiyorsunuz. Tost makinesinde ısıtılıp önünüze sıcacık getirilen sandviçlerden bir ısırık almanızı şiddetle tavsiye ediyorum.




Mutsuzluğa bire bir

40 yıl önce yarım ekmeğe yapılan Artist’ler salçalı sosa batırılıp ikram edilirmiş. Her sabah 30 kiloluk Amerikan salatası hazırlanıyor. Mayonezi de kendileri yapıyor. Sosisli sandviçler üç aşamadan geçiyor. Sosisler 85 derecelik su havuzunda piştikten sonra özel karışımlı salça tenceresinde bekletiliyor. Sandviç ekmeğinin arasında konduktan sonra tost makinesinde ekmekle beraber ısıtılıyor. Artist, gerçekten de strese mutsuzluğa ilaç gibi geliyor. Tüm sıkıntılarınızdan bir çırpıda kurtuluyorsunuz. Anjelik, Nazgül, Kozmik, Babikko gibi sandviçleri de var… Petek Büfe’de kullanılan etler ise Bolu Taşkesti’den geliyor. Yenidoğan’daki tesislerinde kendi sosis ve salamlarını üretiyorlar. Yaş ortalaması 60 olan müdavimler, eski usulden hala vazgeçmemiş. 80’li yıllarda döner yapmaya başlamışlar. 12.00’de başlayan döner servisi, 15.00 olmadan bitiyor. Çeşni adını verdikleri dönerli sandviçler ağızda lokum gibi dağılıveriyor.



BhR

1 yorum:

  1. Serdar'cigim merhaba. Web sitene baktim ilk hata sen Petek Bufesin "Ari" bufesiyle degil. Hakkimizda kismi neden oyle berbat bir Turkce ve buyuk ve okunamaz bir karakter neden? Sayfa neden cok kucuk kaliyor dunya kadar siyah zemin birakilmis. fotograflari kim cekti biraz daha ozen gosteremez miydi?

    Of cok sey var karsiyim senin bu sitende. Hic de tarihine yakisir bir site olmamis cok afedersin ve eger bu mesaji web yapan kisi de okuyorsa kusura bakma. tasarim isini yillarca yaptim. bu hic emek harcanmamis bir calisma. Neyse daha once hic yoktu simdi bu var cok sukur demiyorum. 1956 tarihinden bahsediyorsun sonra boyle bir sayfayla ortaya cikiyorsun olmadi hem de hic olmadi. Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails