3 Şubat 2010

Kan Grubuna Göre Diyet






Kan grubuna göre diyetin yıldızı yükseliyor

Hangi kan grubuna dahil olduğunuz, nasıl bir beslenme tarzına sahip olmanız gerektiğine hatta karakterinize bile ışık tutuyor. İşte farklı kan gruplarına yönelik beslenme ve egzersiz önerileri…

Artık sadece kan grubunuzu bilmek yetmiyor. İdeal kilo, sağlıklı beslenme, egzersiz biçimleri, rejim ve kan grubu arasında paralellik kuran bilim adamları, kan grubunun hayatın pek çok alanında etkin bir konuma sahip olduğunu düşünüyor. Sağlık kadar kişiliği de etkileyen kan grupları oldukça dinamik bir yapıya sahip. Kan Grubunuza Dair Diyet kitabının yazarı ABD’li tıp uzmanı ve araştırmacı Peter J. D’Adamo, bu konuda uzmanlaşmış bir isim. Kişilerin kan gruplarıyla kişilikleri arasında önemli bir bağ olduğuna dikkat çeken Adamo’ya göre A kan grubundaki kişiler uyumlu bir kişilik sergilerken, 0 kan grubuna dahil kişiler ise hayatı çok daha melankolik biçimde yaşıyor. Akılcı ve mantıksal özellikleriyle öne çıkan B kan grubuna sahip kişileri, tüm bu kan gruplarının ortak özelliğini taşıyan AB kan grubu takip ediyor. Dr. Peter J. D’Adamo kan gruplarının oluşumunu ise şu şekilde açıklıyor: “Bireylerin gıda zincirinin en tepesine yükselmesi ile 0 kan grubuna ait kişiler yaygınlaşmaya başladı. Avcı-toplayıcılıktan daha evcil ve tarım kökenli bir hayata geçilmesiyle A kan grubuna sahip kişi sayısı arttı. Afrika’dan Asya, Avrupa ve ABD’ye yönelik göçlerin birleşmesiyle B grubu, ayrı toplumların bir araya gelip karışmasıyla ise AB kan grubu ortaya çıktı. Kan grubunuz, hastalık, yaşam süresi, fiziksel dayanıklılık ve manevi gücünüzle ilgili gizemin kapısını açan bir anahtardır. Hastalıklara karşı hassasiyetinizi, almanız gereken gıdaları ve nasıl egzersiz yapacağınızı kan grubunuz belirler. Ayrıca enerji düzeyinizi, kalori yakma verimliliğinizi ve kişiliğinizi de etkiler.”


Kan grubuna göre diyetin püf noktaları…

Kan gruplarının ortaya çıkmasına yön veren en temel etkenin tüketilen gıdalar olduğunu belirten Peter J. D’Adamo’nun fazla kilolardan kurtulmak isteyen kişilere yönelik olarak hazırladığı kan grubuna göre alternatif diyet önerilerine göz atmakta fayda var.


0 KAN GRUBU ÖZELLİKLERİ

-0 kan grubuna ait kişiler, daha çok etobur bir beslenme düzenine sahip. Diyet yapma fikrine zor alışan 0 kan grubuna ait kişilerin baklagil, fasulye ve tahıl tüketimini sınırlamaları gerekiyor. Buğday ununda yapılmış tüm yiyeceklerden uzak durulmalı. Yağsız yiyecekler tercih edilirse ve porsiyon miktarları azaltılırsa çok daha etkin bir kilo kontrolü sağlanabilir.

- Enerjik ve ince kalmak isteyen 0 kan grubuna ait kişilerin metabolizmalarını hızlandırmaları gerekiyor. Tiroid hormonu üretmekten başka bir görevi olmayan iyodun yeterli miktarda olmaması, bu kan grubuna ait kişilerin yediklerini yakmalarını zorlaştırıyor. Bu nedenle bu kan grubundaki kişilerin daha çok deniz ürünü, iyotlu tuz, karaciğer, kırmızı et, ıspanak ve brokoli gibi gıdalara yönelmeleri gerekiyor. Günlük et tüketimi ise 180 gramı geçmemeli.

-Metabolizmanın yavaş çalışmasını engellemenin en iyi yolu ise süt ürünlerinden ve yumurtadan uzak durmak. Vücutta kalsiyum eksikliği olmaması için ise kalsiyum hapına ihtiyaç duyuluyor.

- Kolesterol seviyesi açısından ise daha çok sıvı yağın tercih edilmesi gerekiyor. B ve K vitamini takviyesi de oldukça elzem. Bu kan grubuna sahip kişilerin haftada üç, dört kez 40-60 dakika aerobik yapmaları, 30-45 dakika yüzmeleri, 30 dakika jogging yapmaları, 30 dakika ağırlık kaldırmaları gerekiyor.


BU KAN GRUBUNA UYGUN DİYET

Kahvaltı:

-Tereyağı ya da fındık ezmesi sürülmüş 2 dilim mısır ekmeği

- 180 gram sebze suyu

-Muz

-Yeşil çay


Öğle yemeği:

-180 gram haşlanmış dana eti

-Ispanak salatası

-Elma veya ananas

-Su ya da soda


İkindi

- 1 dilim elmalı kek

-Yeşil çay ya da ot çayı


Akşam yemeği:

-Kuzu pirzola

-Haşlanmış brokoli

- Haşlanmış patates

-Karışık mevsim meyveleri

-Bira veya şarap (Bir kadeh)


A KAN GRUBU ÖZELLİKLERİ

-Çevre koşullarına ve sabit beslenmeye kolaylıkla uyum sağlayan A kan grubuna ait kişiler, zengin çeşitlilikte düşük yağlı gıdalarla sebze ve hububat dengesini sağlamalı… Bu gruptaki kişiler kilo vermek için daha çok soya ürünleri ve sebze tüketmesi gerekiyor. Biber, domates, patates, lahana, sarımsak, havuç, brokoli, balkabağı, ıspanak gibi sebzeler ana listede yer almalı. Günde üç öğün meyve yenmeli.

-Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi çok duyarlıdır ve bu kan grubuna ait kişilerin sağlıklı kalmasının en önemli yolu sebze ağırlıklı diyetler. Ayaküstü atıştırma yapmaktan bir an önce vazgeçilmeli.

-Metabolizma açısında A kan grubu, 0 kan grubunun tam tersidir. A grubundaki kişiler kırmızı et yedikleri zaman ağırlık hissedip, enerji kaybına uğrarlar. Ama proteinli besinler ve sebzeler bu kişilere enerji verir. A grubundaki çoğu kişi vücutlarının su tutmasından yakınır. Sindirim sistemleri uygunsuz yiyecekleri eritmekte güçlük çektiği için vücutta su biriktiği unutulmamalı. Bu gruptaki kişiler, eti vücutlarında yağ olarak depolarlar ve mide asidi miktarı da çok azdır.

-A grubundaki kişilerin sütlü besinleri de sindirmeleri oldukça zor. Sütlü besinlerde doymuş yağ oranı çok yüksektir. Bu özellikte şişmanlığa ve diyabet hastalığına zemin hazırlıyor.

- Bu kan grubuna ait kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo vermeleri için her türlü eti listelerinden çıkarmaları gerekiyor. Et yerine haftada 2-3 kez balık yenmeli ve et yerine tavuk tercih edilmeli. Salam, sosis ve kavurma gibi gıdalardan da uzak durulmalı. B12 vitamini eksikliğine karşı da tedbir alınmalı. Orta yaşlıların ise günde 300-600 milligram kalsiyum takviyesi almaları gerekiyor. Kırmızı et yenmemesi gerektiği için demir takviyesi yapılmalı.

- Bu kan grubuna sahip kişilerin haftada 3-5 30-45 dakika Tai Chi ve Hatha Yoga, haftada 2-3 kez 30 dakika hızlı yürüyüş, haftada 3-4 kez yüzme, 2-3 kez dans ve aerobik yapmalarında fayda var.


BU KAN GRUBUNA UYGUN DİYET

Kahvaltı:

-1 bardak limonlu su

-1 küçük kase sütle karıştırılmış yulaf

-1 bardak greyfurt suyu

-Kahve veya ot çayı


Öğle yemeği

-Marul salatası, taze soğan, salatalık, beyaz peynir, limon ve taze nane

-Elma

-1 dilim ekmek

-Ot çayı


İkindi

-İki dilim limonlu kek

-2 erik

-Yeşil çay ya da su


Akşam yemeği

-Lazanya-brokoli-yoğurt

-Kahve

-1 kadeh kırmızı şarap




B KAN GRUBU ÖZELLİKLERİ

-Yorgunluk, vücudun su tutması, kan şekeri düşüklüğü gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalan kişilerin mısır, ekmek, buğday, mercimek, fıstık ve susam tohumu gibi gıdalardan uzak durmaları gerekiyor.

- Kilo vermeyi aklına koyan B kan grubuna ait kişilere daha çok yeşil sebze, kırmızı et, yumurta ve düşük yağlı süt ürünleri tüketmeleri öneriliyor. Domatesten uzak durun daha çok yeşil yapraklı sebzeleri, patates, lahana ve mantarı tercih edin. Günde dört-beş öğün haşlanmış sebze yenilmesi metabolizmayı hızlandırıyor. Gün aşırı bir yemek kaşığı zeytinyağı tüketilmesi oldukça önemli.

-Bağışıklık sisteminde problem olan B kan grubuna ait kişilerin kuzu, tavşan ve piliç etinden uzak durmaları ve daha çok dana, hindi ve balık etini tercih etmeleri gerekiyor.

-B kan grubuna sahip kişilerin haftada 3 kez 45-60 dakika aerobik, bisiklet ve yüzme gibi sporlarla ilgilenmelerinde fayda var.

B kan grubuna ait kişilerin sindirim sistemi oldukça dayanıklı. Strese karşı yaratıcılığını kullanarak önlem alırlar. Beslenme açısından katı kurallara sahip değiller. Sütlü besinlere karşı özel ilgileri var. Formda kalabilmek için zihinsel ve fiziksel faaliyetler arasında denge kurması gerekir. Kalp hastalıkları, kanser gibi en ağır hastalıklara karşı bile dayanıklı olan bu grup egzotik bağışıklık sistemi, müzmin yorgunluk sendromu gibi az görülen hastalıklara karşı ise kendilerini yeteri kadar iyi savunamazlar. Kısa aralıklarla yemek yemeyi alışkanlık haline getirenler kısa bir süre sonra sık sık acıkmaya başlar. Kendilerine uygun beslenme düzeni uyguladıkları takdirde kısa sürede kilo verebilirler.


BU KAN GRUBUNA UYGUN DİYET

Kahvaltı:

-Meyve kokteyli

-2 dilim mısır ekmeği

-2 dilim beyaz peynir

-1 haşlanmış yumurta

-Yeşil çay


Öğle yemeği

-Marul, salatalık, peynir, zeytinyağı ve limonlu salata

-1 muz

-Ot çayı


İkindi

-1 dilim elmalı kek

-Ot çayı


Akşam yemeği

-Kuzu pirzolası

-Esmer pirinç pilavı

-Haşlanmış sebze

-Yoğurt

- 1 kadeh şarap




AB KAN GRUBU ÖZELLİKLERİ

- Bu gruptaki kişilerin kilo almasını teşvik eden gıdalar arasında et, fasulye, çekirdek, mısır, esmer buğday geliyor. Deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, baklagiller, sebze ve meyve tüketimi ise kilo vermeyi kolaylaştırıyor.

- İki grubun da özelliklerini taşıyan bu kan grubuna sahip kişilerin bağışıklık sistemleri çok güçlü olur. Sindirim sistemleri çok duyarlıdır. Kilo alma konusunda AB grubundakiler, A ve B gruplarındaki genlerin ortak özelliğini taşıyabilir. Bu da zaman zaman problem yaratabilir. Örneğin A grubundakiler gibi mide asidi miktarı az olabilir ya da B grubundakiler gibi et yedikten sonra sindirim sisteminiz zorlanabilir. Yediğiniz et, vücudunuza yağ olarak depolanabilir. Kilo vermek için et yemeklerinden kaçınmakta fayda var.

-Bol sebzeli ve deniz ürünleri içeren bir beslenme düzenine sahip olunmalı. Mide asidinin az olması nedeniyle az ve sık yemek gerekiyor. Dana ve sığır etinden uzak durup, kuzu, koyun, tavşan ve hindi eti tüketmelisiniz. Yoğurt, kefir ve yağı alınmış krema sizin için uygundur. Zeytinyağından da vazgeçilmemeli. Biber ve sirkeden kesinlikle uzak durulmalı, mide asidi sorunu yaşayan kişilerin ise C vitamini takviyesi yapmaları gerekiyor.

- AB kan grubuna sahip kişilerin haftada 3-5 kez 30 dakika Hatha Yoga, haftada 2-3 kez 60 dakika golf ve bisiklet, haftada 2-3 kez 30-45 dakika dans, aerobik ve yüzme gibi sporlarla ilgilenmelerinde fayda var


BU KAN GRUBUNA UYGUN DİYET

Kahvaltı

-Sabah kalkar kalkmaz limonlu su

- 1 bardak greyfurt suyu

-2 dilim mısır ekmeği

- 2 dilim beyaz peynir

-Kahve


Öğle yemeği

-100 gram haşlanmış hindi göğüs eti

-2 dilim kepek ekmeği

-Salata

- 2 erik

-Ot çayı


İkindi

-1 dilim elmalı kek


Akşam yemeği

-Omlet

-Çok az yağda pişirilmiş sebze

-Karışık meyve salatası

-Kafeinsiz kahve

-İstenirse 1 kadeh kırmızı şarap




Kan gruplarına göre karakter analizi


A grubu: Duyarlı ve uyumlu kişiliğiyle öne çıkan A kan grubuna ait kişiler araştırmacı ve değişime açık bir karaktere sahip. Dış dünyadaki tüm değişikliklere karşı duyarlıdırlar. Ancak bu aşırı duyarlılıkları, çevrelerinde büyük uyum güçlüğüne düştüklerinde onların geriye doğru kaçmalarına ve içlerine kapanmalarına neden olur.

B grubu: Asker, uzman ve danışman gibi farklı statülerde karşımıza çıkan B kan grubu kişileri, mantık ve irade konusunda öncü bir kimlik sergiliyor. Gözüpek, inatçı ve otoriter davranış profiline sahip olan bu kişiler başkalarının tepki ve eğilimlerini dikkate almaksızın, kendi düşünce ve kararları doğrultusunda ilerler.

0 grubu: Uç fikirlerden uzak duran 0 kan grubuna sahip kişiler, yaşamın tadını her an doya doya çıkarmayı bilirler. Başarılarındaki en büyük etken dış dünya ile yakaladıkları mükemmel uyumdur. Bu nostaljik uyum düzeni içinde, önlerine sunulan tüm olanaklardan yararlanarak fark yaratırlar.

AB grubu: AB kan grubundan olan kişilerin karmaşık bir yapıya sahip oldukları görülüyor. Diğer üç karakterin özelliklerinin birçoğunu karışık bir halde bu gruptaki insanlarda görmek mümkün. Zaman zaman kaprisli ve tutarsız bir kimlik sergileyen AB kan grubuna ait kişiler, çevrelerine çok önem verirler.


4 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık...

    Bu diyeti yapıp başarı olan birçok kişi var, fakat erkekler "0" kan grubu ise dikkat etmeli,

    Et yemek kollestrol değerlerini belli yaş gruplarında çok yükseltebiliyor..

    YanıtlaSil
  2. 0 kan grubuyum, baklagil tüketmem gerekiyormuş, hiç de sevmem:)

    YanıtlaSil
  3. aksine, az tüketmeniz gerekiyor baklagilleri, sevmediğiniz için şanslısınız :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails