2 Şubat 2015

GELENEKSEL PİDE SAVAŞLARINDA SON NOKTA







Aslında bizim ailedeki  'pide' savaşları bir bayram sabahı teyzemlere gittiğimizde başlamıştı.Bize bir tepsi kıymalı, bir tepsi de peynirli pide yapan teyzemin ardından ailede 'geleneksel pide savaşları' başladı. Anneannem Bibiz, "Benim pidem mi güzel, teyzenin mi?" diye sorabilmek için her hafta sonu pide yapmaya başlayınca ilk başlarda mucize gibi gelen cumartesi ve pazar kahvaltıları zaman geçtikçe survivor programına dönüştü. Haftada 2 kez pide yemiş olmanın verdiği vicdan azabıyla vücudumuzun muhtelif yerlerinde öbek öbek birikmeye başlayan minnoş kaloriler, zamanla çocukluktan bu yana yüzümün bir parçası olan gıdıma sirayet etmeye başlayınca, "Bu gidişle pelikana dönüşeceğim" endişesi kapladı içimi. "Bunun nesi survivor, bir elin yağda bir elin balda" dediğinizi duyar gibiyim. Ama öyle değil işte. Yememeye çalışmak nasıl bir işkencedir bilir misiniz? 






Cumartesi sabahı usul usul uyurken, yüzünüze doğru çarpan o ılık, o baldan tatlı, o karamelize olmuş soğanın kıymayla bütünleştiği, maydanozla helmelendiği, domatesle lezzetlendiği ve tereyağla perçinlendiği muhteşem pidelerin kokusuyla gözünüzü güne açmak, o gün almanız gereken tüm kalori miktarını sabah kahvaltısında 4 pide yiyerek tüketmek ve ardından iflah olmaz bir vicdan azabıyla günü tamamlamaya çalışmak  hak mı reva mı? Bu da yetmezmiş mi, hangi pidenin daha iyi olduğuna karar vermek, kimsenin gönlünü kırmamak ve her tepsiden tatmak zorundayım. Pide savaşını teyzem başlattı, anneannem Bibiz devam ettirdi, annem devraldı şimdi de ihale bana kaldı. Sadece kendi evimde pide yapmıyorum. Hamuru mayalayıp çantama atıp üniversiteden arkadaşım Burçin Öztınaz'ın ya da Sibel Göktürk'ün evinde de yapıyorum. Yani pide savaşları artık sokağa ve başka hanelere de sarktı. Şimdi kalemi kağıdı hazırlayın ve bu enfes pide tarifini mutlaka deneyin. İnanın pişman olmayacaksınız. 10 numara, 5 yıldız bir pide hamuru bu:)

KIYMALI PİDE/ 180 dereceli fırında 30 dakika

-4 su bardağı un
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 paket Dr. Oetker maya
-1 su bardağı sulu yoğurt
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker

Bu malzemeleri güzelce yoğurun. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin ve 2-3 saat dinlendirin. Bu malzemeden ortalama 12 adet orta boy pide çıkıyor.

Kıymalı iç için: 300 gram yağsız dana kıyma, 1 orta boy son derece ince kıyılmış soğan, yarım demet ince kıyılmış maydanoz, 2 adet ince kıyılmış yeşil biber, tuz, karabiber, kırmızıbiber, 1 ya da 2 tane orta boy kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, küçük kareler şeklinde kesilmiş domates... Bu iç harcı hazırladıktan sonra mutlaka süzgece koyun. Kıymanın ve domatesin suyu iyice süzülsün.

 Hazırlanışı:
Dinlenen hamuru bezelere ayırın. Tezgahı unlayarak hamurlara oklava ya da merdaneyle minik dikdörtgenimsi şekiller verin. Ortasına 1 çorba kaşığıyla kıymalı harçtan koyup kenarlarını pidecilerdeki gibi içe doğru kıvırın. Çok koyarsanız Adana ya da Urfa dürüm gibi oluyor kıymalar. Bir iki kez yaptıktan sonra ne kadar koymanız gerektiğini keşfediyorsunuz. Daha sonra pidelerin kenarlarına yumurta sarısı sürün. Pideleri fırına vermeden önce her bir pidenin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ parçaları koyun. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra pidelerin kenarlarına fırça yardımıyla tereyağı sürün. Bu pideyi çeşitlendirmek elinizde. Peynirli, sucuklu, sucuklu yumurtalı... Canınız ne isterse artık:) Şimdiden afiyet olsun. 



1 yorum:

Related Posts with Thumbnails