16 Ekim 2014

KÖZ PATLICANLI DOMATES SOSLU RAVIOLI


 
Bugüne kadar pek çok workshop'a gittim.  Fakat Usla'da katıldığım son workshop kadar eğlendiğim bir mutfak maceram olmamıştı. Usla'nın dinamik eğitmeni ve şefi Fatih Demir'den makarna hamuru hazırlamanın inceliklerini öğrendik. Demir'in köz patlıcanlı domates soslu ravioli tarifi de cidden çok başarılı. Misafirliğe gelecek arkadaşlarım için mutfağa girdim ve Demir'in tarifini A'dan Z'ye titizlikle uyguladım. Sonuç ne mi oldu? Hep beraber tabakları yaladık. Evet, cidden yaladık. Tabaklar, bulaşık makinesinden çıkmış gibi pırıl pırıldı.

Makarna Hamuru İçin:

Un                                      200 gr

Yumurta                                2 ad

Tuz                                         1 tutam

Zeytinyağı                             1 yemek kaşığı

 
Dolgu İçin:

Közlenmiş patlıcan            2 ad

Sarımsak                             1 ad

Chilli biber                          1 ad

Taze zencefil                    10 gr

Arpacık soğan                  20 gr

Taze kekik                           2 dal

Tuz- karabiber                  yeterince

 
Domates Sos İçin:

Domates                                4 ad, doğramış

Zeytinyağı                              yeterince

Soğan                                     ½ ad

Sarımsak                                1 ad

Domates püresi               200 ml

Taze kekik                          3-4 dal

Tuz- karabiber                      yeterince

 

Ravioli için:

 

Yumurta                          1 adet

 
 
YAPILIŞI

1-       Unu ve tuzu karıştırarak tezgaha koyun ve ortasına bir çukur açarak yumurtaları içine kırın. Yağı ekleyin. Merkezden çevreye doğru yoğurarak homojen bir hamur elde edip streçleyin 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

 

2-       Soğan, sarımsak, zencefil ve Meksika biberini tavada soteleyin. Kenara alın ve patlıcanla karıştırın. Tuz, karabiber ve kekik ile lezzetlendirin. Ravioli dolgusu olarak kullanmak üzere kenara alın.

3-       Domates sos için yağı tencerede ısıtın soğanları saydamlaşıncaya kadar kavurun. Sarımsakları ekleyip biraz daha kavurun. Domatesleri ve domates püresini ekleyip sosu istenilen kıvama gelene kadar kısık ateşte kaynatın. .Tuz karabiberle tatlandırın.

4-       Ravioli için dinlendirdiğiniz makarna hamurunu iki eşit parçaya bölün. Makarna makinesinde 0’dan başlayarak 7. Seviyeye kadar inceltin. İncelttiğiniz hamuru unlamayı unutmayın aksi halde tezgaha yapışacaktır. 7. Seviyeye kadar incelmiş hamurların üzerine fındık büyüklüğünde dolgu koyun araya yumurta sürerek ikinci hamur  ile üzerini kaplayın. Yuvarlak metal bardaklar ile kesin ve kenarını çatalla hafifçe bastırın. (Haşlanırken açılmaması için). Elde ettiğiniz raviolileri birbirine yapışmaması adına unlayın.

5-       İçi doldurulmuş raviolileri kaynar suda max.2 dk. haşlayıp tabağa alın. Domates sos ile servis edin. Üzerini taze kekik veya fesleğen ile süsleyin.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails