13 Mart 2012

Yuvarlamanın Kralı

MALZEMELER: (6 kişilik)

2 su bardağı  pirinç (yıkanıp ve kurumaya bırakılmış)

250 gr. çiğ köftelik et

500 gr parça et ( arzuya göre kemik suyu da kullanılabilir)



1 su bardağı  nohut (geceden ıslatılmış)

1 kg süzme yoğurt

1 küçük soğan

2 yemek kaşığı  sadeyağı veya tereyağı

1 yemek kaşığı nane

Tuz, karabiber



HAZIRLANIŞI :

Eti yıkayıp ocağa alın. Üzerini kapatacak kadar su ile pişirmeye bırakın. Kaynayıp kefi (köpüğü) gelince alın ve geceden ıslatılmış süzülmüş nohutları ilave edilip nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Et ve nohut pişerken yuvarlamanın köftesini hazırlayın. Pirinçleri yıkayın ve sabaha kadar kurumaya bırakın. İçerisine çiğ köftelik et kuru soğan, karabiber ve tuz ekleyip et değirmeninde (eğer yok ise et makinesı yerine pirinç rondoda çekilebilir, havanda da dövülebilir) iki kere çekin ve elle yoğurarak sakız kıvamında bir hamur elde edin. Elde edilen hamurdan nohuttan küçük parçalar kopartıp avuç içinde yuvarlayın. Yuvarlama işlemi sırasında avuç içine zeytinyağı sürülmesi hem daha çabuk hem yapışmamasını sağlar. Hazırlanan köfteleri süzgecin içine alın ve kaynamakta su dolu tencerenin üzerine yerleştirin. 20-25 dakika buharda haşlayın. Pişen et ve nohut için hazırlanacak süzme yoğurdu bir kap içerisinde iyice çırpın ve etin suyundan alarak yoğurdu sulandırın. Bir taşım kaynatılan yoğurdu yemeğe ilave edin. Buharda pişen köfteleri de et ve nohuda katın.  Üzerine için ısıtılmış yağ ve nane hazırlayıp yuvarlamanın üzerine gezdirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails