31 Ocak 2012

Yok Böyle Bir Kısır

Star TV'de Mutfaktayız programını seyrederken, Adana'da Suna Hanım'ın mutfağında kısıra farklı bir boyut katıldığına tanık oldum. Ağzım sulandı. Nar ekşisini, biber salçasını, taze soğanın fresh lezzetini damağımda hissettim. Bu lezzeti mutlaka sizlerle paylaşmam gerekiyordu. İnce kısırlık bulguru azıcık su ve bol salçayla yoğura yoğura yumuşatan Suna Hanım, bizim gibi kolay kaçıp, kısırı sıcak su ile yumuşatmadı. Çiğköfteymişcesine özenle ve sabırla yoğurdu. Bendeniz de TV karşısında durmaksızın yutkundum. Program biter bitmez de mutfağa koşup, kendi bildiğim gibi kısır yaptım. Suna Hanım'ın ki kadar güzel olmuş olmasa da en azından nefsimi köreltmiş oldum.

Malzemeler:
-5 su bardağı ince bulgur (Esmer)
-1 bağ maydanoz
-1 bağ taze nane
-1 bağ taze soğan
- 3 adet domates
- 3.5 yemek kaşığı biber salçası
-1.5 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı süs biberi salçası
-1.5 su bardağı zeytinyağı
-1 çay bardağı nar ekşisi

Yapılışı:

İnce bulguru soğuk su ile ıslatın. Bol bol bir sudan bahsetmiyoruz. Azar azar elinizle yedirerek, çiğköfte gibi yoğurarak sulu olmayan bir harç hazırlayın.
Yeşillikleri ( maydanoz, nane, taze soğan) yıkayıp, ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup, küçük küçük doğrayın. Domates salçası, biber salçası, süs biberi salçası ıslanan yumuşayan bulgurla yoğurun. Salçaların tuzluluğuna göre ihtiyaç varsa tuz ekleyin. Bulgur iyice yoğrulduktan sonra nar ekşisi ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Zeytinyağını koyun. Yeşillikler ezilmeden yavaşça her şeyi karıştırın. Marul, roka gibi yeşilliklerle servis edin.


3 yorum:

  1. canım kısır istedi:(((( üşenmeyip yapsammı ne:)))) çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Valla bu tarifteki gibi yaparsan bütüüüüün kaseyi bile yersin:)

    YanıtlaSil
  3. Yarim demette dereotu kıysaydınız :)çok daha güzel olurdu bence,hayırlı günler

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails