15 Ocak 2012

Napoli Mutfağının En Başarılı Temsilcisi: Rossopomodoro

Napoli mutfağının başarılı temsilcisi Rossopomodoro; özel spesiyalleri ve seçkin ambiyansıyla hedef kitlesine ayrıcalıklı bir yaşam stili ve lezzet şöleni sunuyor


Rossopomodoro, Sebeto Grubu’na bağlı ‘Anema e Cozze’ ve ‘Pizza e Contorni’ restoranları gibi farklı bir konsepte sahip. 15 yıl önce Napoli Campania’da açılan ilk restoranın ardından, mekanın 86’sı İtalya’da olmak üzere ABD, Japonya, İspanya, İngiltere, Brezilya, Suudi Arabistan’da toplam 125 şubesi bulunuyor. Pizza ve makarnasıyla ünlü Napoli yemekleri hazırlayan restoranın Türkiye’ye geliş hikayesi ise diş hekimi Alper Çıldır, spor camiasının yakından tanıdığı Murat Kuş ve Hakan Özlü’nün İtalya’ya gittiklerinde Rossopomodoro’da yemek yemesiyle başlıyor. Gurme tatlara önem veren isimler, Türkiye’ye bir şube açmaya karar veriyor. 4 Haziran 2011’de Göztepe Kadıköy’de ilk şubesini açan Rossopomodoro, 2012 sonuna kadar dört yeni şubeye daha ulaşacak. Rosopomodoro’nun işletme müdürü ise uzun yıllar Les Ottomans, Sapanca Richmond, Maslak Sheraton gibi 5 yıldızlı otellerin restoran müdürlüğü görevlerinde bulunan Tansel Kaya…


Rossopomodoro’nun İtalyanca kelime anlamı ‘kırmızı domates’. Mekanın modern, özgün ve rahat dekorasyonu, dünyadaki tüm Rossopomodoro’larla aynı. Mekan içindeki zeytin ağacı, taş fırın ve karakteristik ürünlerin detaylarının yer aldığı kara tahta restoranın olmazsa olmazları arasında. Özetle, dünyada hangi Rossopomodoro’ya giderseniz gidin kendinizi aynı yerde hissediyorsunuz.


Rossopomodoro, slow-food yöntemleriyle yemek hazırlayan özel bir restoran. Yılda dört kez değişiklik yapılan restoranın mönüsü, o ayların taze ürünlerine göre şekil alıyor. Restoranlarda merkezde oluşturulan 500 reçete uygulanıyor. İçerikleri standart, hazırlama yöntemi aynı. Şefler, geleneksel Napoli pizza ve mutfak sanatı konusunda özel eğitime tabi tutuluyor. Mönü içindeki temel ürünler, Güney İtalya’nın özellikle Napoli çevresindeki Campania bölgesinden geliyor. Mekana adını veren San Marzano domatesi, makarna ve pizzadaki benzersiz tadın yaratıcısı… Mozeralla peynirinde, Napoli’deki özel bir mandırada, sadece Rossopomodoro restoranları için üretilen ‘Buffolo’ sütü kullanılıyor. Buffalo mozarellasını kestiğinizde, içinden süt akıyor ve manda sütünün tadını alıyorsunuz. Pizzalarda kullanılan ‘Molino Caputo’ adı verilen un, sadece İtalya’da bulunuyor ve özel yöntemlerle kurutuluyor. Unun özelliği, mayalandıktan sonra esnekleşmesi ve elle incecik açılabilmesi. Erişte benzeri makarnalar, İtalyan hükümetinin belirlediği Gragnano bölgesindeki en uygun rüzgar ve nem koşullarında 48 saatte kurutuluyor. Lazanya, safranlı rissotto, bol domates soslu spagetti en gözde spesiyaller arasında bulunuyor. Rossopomodoro’nun önemli özelliklerinden biri de taş fırınları. Napoli yakınlarındaki Vezüv Yanardağı eteklerinde oluşan volkanik kayaçlardan yapılan fırın, yaklaşık 480 dereceye çıkabiliyor. Bu da, pizzanın 40 saniyede pişmesi anlamına geliyor. Rossopomodoro’da 23 kalem pizza var. Domates sossuz, kapalı ve yağda kızartılan kapalı pizza bulunuyor.


Napoliler yemeğe Tiella ile başlıyor. Montanare, panzarotti, patates kroket ve kızarmış pirinç topları, üzerinde domates sosu,  parmesan peyniri ve taze fesleğen ile geliyor. Ahtapot, karides, kalamar ile hazırlanmış deniz mahsüllü çorba, çorba sevenler için özel bir seçenek. Ardından İtalyan pidesi olarak da adlandırabileceğimiz Foccacia geliyor. Pizzayı andıran bu yiyecek, ilginç şekilde pizzadan önce yeniliyor ve gerçekten çok lezzetli.Napoli pizzası 32 cm çapında, kenar yüksekliği 2 cm, hamuru ise 3 milim kalınlığında ve lezzetini kaçırmamak için 8 dakika içinde yenilmesi gerekiyor. Napoli pizzasının önemli yanlarından biri de, domates sosunun pizzayı ıslak hale getirmesi. Yani elle yemek pek mümkün değil. Rossopomodoro’nun spesiyal pizzası ‘La Verace’, İtalyanca ‘gerçek’ anlamına geliyor. Yani en gerçek ve meşhur Napoli pizzası. Buffalo mozarellası, San Marzano domatesi, zeytinyağı ve taze fesleğenden yapılıyor ve renkleriyle İtalyan bayrağını temsil ediyor. Rossopomodoro’nun spesiyal ana yemeklerinden biri de Porcinetta. Bu et, tabağın içine yerleştirilen, ısıtılmış bir mermer üzerinde sunuluyor. Özel olarak İtalya’dan getirilen bu tabak, etin sıcaklığını muhafaza etmek üzere tasarlanmış. Olmazsa olmazı roka ve fesleğenle sunulan Porcinetta, Porçini mantarı ve caciocavallo peyniriyle lezzetini üst çıtaya yükseltmiş. Rossopomodoro’ya gidip bu kadar lezzetin ardından tatlı yemeden kalkmak olmaz. Pizza hamuruyla hazırlanıp kızartılan, pudra şekeri ve Nutella’yla süslenen Calde Calde, gönlümüzü fethediyor. Rejim yapanların uzak durmasını öneririm. Beyaz çikolata eklenerek hazırlanmış, çilek ve çilekli sosla sunulan Panna Cotta’yı da şiddetle tavsiye ediyoruz. Rossomodoro’un şarap menüsü de kavı da çok özel. Şaraplar İtalyan’ın Toskana, Veneto, Campania ve Piemonte gibi en iyi şarap üretilen bölgelerinden temin ediliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails