17 Ocak 2012

En Popüler Buluşma Noktası: X Restaurant

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) merkezi olan Şişhane’deki Deniz Palas’ın üst katında hizmet veren X Restaurant&Bar; ambiyansı ve lezzetli yemekleriyle iş ve sanat dünyasının yakın markajında…


Popüleritesini gün geçtikçe artıran, pek çok kurumsal organizasyona, davete ve kokteyle ev sahipliği yapan X Restaurant&Bar’ın işletmesi ise Borsa Restaurant’ları, İstinye Park Masa Restaurant ve İstanbul Modern Cafe-Restaurant Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Özkanca’nın liderliğinde, Umut Özkanca, Ali Özkanca ve Mehmet Can Göker işbirliğiyle yürütülüyor. İKSV’ye gelen konuklar, X Restaurant&Bar’da merhum Şakir Eczacıbaşı ile Rasim Özkanca tarafından oluşturulan, sonrasında da corporate şef Murat Karaduman’ın dokunuşlarıyla zenginleştirilen özel mönüden seçimler yaparak Haliç manzarasının tadını çıkarıyor. İKSV binasının misyonunu devam ettiren bir tasarım çizgisine sahip olan mekan, Nazlı Gönensay’ın imzasını taşıyor. Restorana dar ve geniş açıların yanı sıra biçimsel ve dokusal deneyimlerle alışılagelmiş normların dışına çıkan mimari bir sentez hakim. Asimetrik masalar, sedirler, üçgensel formlarla üretilen bar da bu sentezin farklı bir yansıması...
 
Balık spesiyalleriyle farklılaşıyor

20 yıldır yemek sektöründe olan Karaduman, disiplinini ve yenilikçi vizyonunu ise yurtdışında çalışmasına borçlu. Avusturya’da doğan ve bu alandaki ihtisasını Avusturya’da tamamlayan Karaduman’ın yemeğe olan tutkusu ise tamamen genetik. Babasının Avusturya’da bir kafesinin olduğunu söyleyen Karaduman, çocukluğundan bu yana yemek ve mutfak işleriyle iç içe… LBS Landesberufsschule für das Gastgewerbe’de Fransız mutfağına yönelik eğitim aldı. Daha sonra Portekiz, Avusturya ve Almanya’da Michelin yıldızlı restoranlarda görev yapan ve dünya mutfağından lezzetler sunan Karaduman, iki yıl önce Türkiye’ye dönüş yaptı. 2008-2009 yılları arasında Swiss Otel Gaja Restaurant’da görev yapan Karaduman, Akdeniz mutfağında da oldukça iddialı… Bu iddiasını X Restaurant&Bar’a da taşıyan Karaduman, konuklarına Türk ve Akdeniz füzyon mutfağından yaratıcı tatlar sunuyor. Balık yemeklerinde farklılaşan Karaduman, farklı kombinasyonlar deniyor. Sicilya usulü arpacık soğan ve zeliş üzümü eşliğinde servis edilen zeytinyağlı sardalya, deniz mahsüllü gnocchi, beyaz peynir mousse, börülceli domates ve taze yeşil baharat sosla sunulan ızgara ahtapot, fırında alaska somonu ve Japon baklası-sote karnabahar-yeşil sopan ve limonlu patates ezmesiyle öne çıkan levrek fileto ve ıstakoz kuyruğu kabuğunda pişen köri aromalı pırasalı risotto, X-Restaurant&Bar’ın en çok tercih edilen balık spesiyalleri arasında yer alıyor.



CORPORATE ŞEF MURAT KARADUMAN’DAN ZEYTİNYAĞLI SARDALYA



MALZEMELER: (1 porsiyon ölçüsü)

-200 gram sardalya

- 100 gram arpacık soğan

-10 gram kuru üzüm

-10 gram zeliş üzümü

-5 gram maydanoz, 5 gram dereotu

-3 gram tuz, 4cl filtresiz zeytinyağı

-1 cl şampanya sirkesi

-10 gram kiraz domates

- 1 adet defne yaprağı

Zeytinyağlı sardalya

HAZIRLANIŞI:

Sardalyaları ayıkladıktan sonra tuzlayın. Una bulayıp kızgın yağda kızartın. Arpacık soğanları doğradıktan sonra zeytinyağında defne yaprağıyla soteleyin. Şampanya sirkesi, kuşüzümü ve zeliş üzümü ile dereotu ekledikten sonra karışımı karıştırın. Bu karışımı, kızartıldıktan sonra servis tabağına dizilen sardalyaların üzerine serpiştirin. Zeytinyağlı sardalya spesiyalinizi dereotu ve kiraz domates ile süsledikten sonra servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails