27 Nisan 2010

Turizmde ‘eko otel’ rüzgarı


Sürdürülebilir yaşam vizyonu doğrultusunda ekolojik dengeyi koruyan, geri dönüşüme önem veren, beslenmeden hijyene kadar organik ürünlerden oluşan bir sistematik doğrultusunda hareket eden ‘eko oteller’in popülaritesi gün geçtikçe artıyor

Turizm sektörü, yepyeni arayışların peşinde... Son dönemde sağlıklı yaşam konsepti çerçevesinde yıldızı gün geçtikçe artan en önemli trend ise organik oteller... Peki, organik turizm ya da ‘eko-bio otel’ konsepti tam olarak ne anlama geliyor? Tabiata yakın turizm olarak ifade edilen ‘organik turizm’, hızlı kentleşme ve çevre kirliliğinden rahatsızlık duyan, sağlıklı yaşamın gereklerini harfiyen yerine getiren bilinçli bir kitleye hitap ediyor. Şehrin kaosundan, gürültüsünden, kirliliğinden ve suniliğinden sıkılan kişilere doğayla iç içe olabilecekleri bir yaşam stili vaat eden ekolojik oteller, yemeklerinden kullandıkları malzemelerden çarşaflarına, doğada çözülebilir temizlik malzemelerinden arıtma sistemlerine kadar her detayda organik ürünler kullanarak fark yaratıyor. Bulunduğu çevrenin geleneksel yerleşim dokusuyla uyumlu, ekolojik mimariye göre planlanan, olabildiğince güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerjileri kullanarak, karbon salımını en aza indirgemeyi amaçlayan, organik atıklarını kompost yaparak doğaya geri kazandıran, banyo ve mutfak atıklarında ‘gri su’, ‘siyah su’ ayırımı yapabilen oteller, ‘eko-bio otel’ kategorisinde yer alıyor. Sürdürülebilir turizm kapsamında faaliyet gösteren eko oteller, Porto Riko’dan İspanya’ya kadar dünyanın farklı noktalarında hızla yaygınlaşıyor. ‘Eko otel’ konseptinin Türkiye’de de hızlı bir şekilde yaygınlaştığına dikkat çeken Butikotellerrehberi.com’un kurucu ortağı ve editörü İzim Bozada, Türkiye genelinde popülaritesi giderek artan, sürdürülebilir yaşam felsefesini benimsemiş, geri dönüşüme önem veren, doğayı tahrip etmeyen, ekolojik dengeyi koruyan, doğal ve organik ürünler kullanan organik otelleri, Platin için derledi. İşte tatil anlayışına farklı bir boyut katacak, en popüler organik oteller...


Dalya Life



Dalya Life, dünyaca ünlü yatçılık kasabası Göcek’in hemen yanı başında yer alıyor. Bu mekanın en büyük özelliği ise doğa dostu bir tatil arayışı içinde olan kişilere farklı alternatifler sunuyor olması. Göcek merkeze 4 km uzaklıkta bulunan 8 odalı Dalya Life, 15 bin metrekarelik bir arazi üzerinde kurulu. Bahçe odaları hem Muğla mimarisinin özelliklerini yansıtıyor hem de geleneksel bir dekorasyona sahip. Dalya Life arazisinin çevresi ise dünyada sadece Marmaris ve Kaş arasındaki bölgede yetişen Günlük (Sığla) ağaçları ile çevrili. Bu ağacın salgısı, kozmetik sanayiinin vazgeçemediği bir hammadde. Mısır Kraliçesi Kleopatra, sığla yağını aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmış. Bu yağ bazı dönemlerde çevreye  inanılmaz güzellikte bir  koku salgılıyor. Asırlık sığla ağaçlarının  gölgesinde sunulan kahvaltıda masalar; çevre köylerden gelen peynir, tereyağı ve bal; kendi ağaçlarından ürettikleri zeytinler, ev yapımı çeşit çeşit reçel ve börekler, kendi tavuklarından aldıkları yumurtalar ve tarlalarında  topladıkları biber ve domatesler ile bezeniyor. Dalya Life’ın kendi ekolojik tarlası da bulunuyor. Bu tarlada biberden patlıcana, karpuzdan kavuna, özel İtalyan enginarından domatese kadar pek çok sebze yetiştiriliyor. Arazi içerisinde 36 çeşit meyve ağacı ve zeytin ağaçları bulunuyor. Üretimde hormon, kimyasal gübreler ve zararlı ilaçlar kesinlikle  kullanılmıyor. Dalya Life’ın konukları, yetiştirilen ürünleri toplama şansına da sahip. http://www.dalyalife.com/



MyLand Nature


Antalya’nın Ulupınar mevkii, Çıralı Köyü’nde 6 dönüm arazi üzerinde kurulan Myland Nature, doğal ve organik yaşam öngören bir vizyona sahip. 13 odalı tesisin konsepti de doğal, organik ve spiritüel yaşamı yansıtıyor. Ahşap ve doğal taş kombinasyonlarının kullanıldığı tesiste yoga, meditasyon ve sanatsal aktiviteler öne çıkıyor. Yeme-içme aktivitelerinde ise organik gıdalardan asla vazgeçilmiyor. Otel, bu alana yönelik uygulama ve takibi öngören sürecin ardından, 4 yıl önce organik lisansını aldı ve meyve ağaçları yetiştirmeye başladı. Bu anlamda yaklaşık 120 limon ağacı ve bir o kadar da muz, portakal, nar, mandalina, turunç, ayva, elma, armut, kivi ve benzeri türlerde organik üretim yapılıyor. Bu ürünler müşterilere mevsimsel olarak meyve suyu, reçel, marmelat formunda sunuluyor. http://www.mylandnature.com/


Olympos Mountain Lodge



Antalya-Kemer’e bağlı Beycik köyünde hizmet veren Olympos Mountain Lodge’un yapımında duvarlar dahil, organik olmayan tek bir şey kullanılmamasına özen gösterilmiş. Ahşap, taş ve tuğla gibi doğal malzemeler kullanılarak inşa edilen Olympos Mountain Lodge’da kapı ve doğramalar, yer kaplamaları, mutfağın tamamı, salon ve odalardaki tüm mobilyalar da ahşaptan üretilmiş. Isınmak için kullanılan salondaki büyük şömine bile bu konseptin bir parçasını oluşturuyor. Olympos Mountain Lodge’un bahçesinde ilaçsız olarak yetiştirilen sebze ve meyveleri, konuklarına sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde sunan tesis işletmecileri, tarihi mekanlara yakınlığıyla dikkat çeken bu şirin köyde, saklı bir cennet yaratmış. Likya yolu üzerinde yer alan tesis, orman ve deniz manzaralı irtifası sayesinde konuklarına yaz aylarında bile serin bir atmosfer vaat ediyor. Meyve ağaçları, üzüm asmaları, yabani kekik ve süs bitkileri ile dolu olan 10 dönümlük bahçenin havuz çevresi dışında kalan büyük bir bölümü doğal haliyle bırakılmış ve burada bazıları Avrupa da koruma altında olan endemik bitkilerin bulunduğu tabii bir eczane yaratılmış. Ev sahipleri, konuklarına yönelik yemek servisinde de organik lezzetlere yönelerek fark yaratıyor.  http://www.olympos-mountain-lodge.com/


Mandarin Hotel



Mandarin Hotel, Kelebekler Vadisi'nde Likya yolunda karşınıza çıkabilecek, 8 odalı özel bir butik otel. Güne ev yapımı reçel, çörek ve köy yumurtalarıyla hazırlanmış zengin bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Ya da havuz başında deniz ve dağ manzarasına karşı güneşlenerek zamanı unutabilirsiniz. Doğal beslenmeyi tercih edenler için ev sahiplerinin kendi bahçelerinde yetiştirdiği ekolojik ürünler yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Mandarin’de sebze, meyve, süt ve un gibi besin grupları, Faralya köylülerinin kendileri için üretmiş olduğu ürünlerden alınarak misafirlere sunuluyor. Otelde sunulan şaraplar, farklı butik üreticilerin imzasını taşıyor. Otelin bir diğer farkı ise doğayı sürekli tüketmek yerine, eskiyi değerlendirme vizyonu doğrultusunda hareket edilmesi… Bu bakış açısı doğrultusunda Mandarin Hotel bünyesinde yer alan tüm bina ve mobilyalar, enkaz ağaç denilen yıkılmış konak, cami ve binalardan çıkan ağaçlardan yapılmış. Altyapı oluşturulurken kendi su kaynakları olmasına rağmen doğadan geleni yine doğaya kullanmak prensibi çerçevesinde ‘gri su sistemi’ kurulmuş. Bu sistemde tuvaletler hariç kullanılan tüm sular, ayrı bir depoda toplanarak çökeltilip tekrar bahçe sulamasında kullanılıyor. Tesiste el dokuması kilim ve halılar mevcut ancak hiçbiri yeni dokuma değil. Otel bünyesinde kullanılan tüm aksesuarlar el yapımı…Örneğin her yerde bulabileceğiniz hatta artık turistik bir ürün olan peştemal dahi kendi bölgesi Rize Ayder'den alınmış.Tüm tekstil ürünleri yüzde yüz doğal materyallerden yaptırılmış. Nevresimlerde bitkisel ipek ve yüzde yüz keten kullanılmış. Havlular sertifikalı organik iplikten üretilmiş. Misafirlere akşam serinliklerinde verilen şallar dahi el dokuması. http://www.villamandarin.com/


My Nature



My Nature, Fethiye-Kemer Uğurlu Köyü Erendibi mevkiinde 4 bin metrekarelik tabiat harikası bir alanda, Eşen Çayı’nın dinlendirici ortamında kurulan butik bir otel... Otelin sahibi Gülnihal Öğrük Erten, My-Nature olarak her hizmetlerinin organik yaşama uygun olmasına özen gösterdiklerini söylüyor. Özellikle yiyecek hususunda mutfaklarında kullandıkları her malzemeye büyük önem gösteriyorlar. Zeytin, reçel, turşu, salça, peynir, tarhanada kullandıkları un, kendilerinin hazırladığı asma yaprakları, bahçelerinde yetiştirdikleri, domates, salatalık, biber ve sebzelerin yanı sıra, bahçede bulunan ilaçsız meyve ağaçlarıyla konuklarının hormonsuz beslenmelerine katkıda bulunuyorlar. Otelde daima organik temizlik malzemeleri kullanılıyor. Ayrıca gelen misafirler, çevrecilik konusunda bilgilendiriliyor. My Nature’da konaklayan kişilerin hemfikir oldukları en önemli konu ise aile sıcaklığı veren bu özel mekanın organik yemeklerden hijyene, atmosferinden konumuna kadar her detayıyla ayrıcalıklı bir yaşam stili sunuyor olması... http://www.my-nature.net/


Five Boutique Hotel



İstanbul Harbiye'de açılan, Five Boutique Hotel'in kuruluşu bir hayli ilginç. İkisi otelci, ikisi acenteci, bir tanesi de havayolu kökenli, yaşları 30-35 arasında olan 5 genç arkadaşın güç birliğiyle ortaya çıkan otel, organik otel konseptinde hayli iddialı. 19 odalı bu butik otel, eski bir İstanbul binasının restore edilmesiyle hayata geçti. ‘Maksimum organik’ konseptiyle dikkat çeken otel, her şeyiyle yüzde 100 sertifikalı organik ürünlerden oluşan açık büfe kahvaltısı, oda çarşaf, nevresim, yastık ve havlular, banyo sabun ve şampuanları ve hijyenik temizlik malzemeleriyle beğeni topluyor. Otelde kullanılan boya bile çevre dostu sertifikalı... Five Boutique Hotel’de yer alan mobilyalar anti kanserojen dekorasyon ahşaplarından, yer parkeleri ise cilasız olarak döşenmiş. Hatta odalarda kullanılan TV'ler, ‘sense green teknolojisine’ sahip çevre dostu, en az enerji ve minimum zararlı ışın üreten serisinden tasarlanmış. Tüm basılı evraklar ve kağıt sarf malzemeleri geri dönüşümlü kağıtlardan kullanılıyor. Açık büfe kahvaltıda kullanılan ürünlerin tamamına yakını organik ürünlerden oluşuyor. Hatta otelin cafesi olan Cafe 5'te ise organik İtalyan kahveleri sunuluyor. http://www.fiveboutiquehotel.com/   



Akköy Evleri



Akköy Evleri'nde geçireceğiniz zaman, Kapadokya’nın klasik turizm merkezlerinden uzakta doğa ile iç içe ve özenli bir tatile ev sahipliği yapıyor. Köyün sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerin korunması için özel bir çaba sarf ediliyor. Bu vizyon doğrultusunda Akköy Evler-Village House ekibi olarak eko-turizm kavramına ve daha özelde bio-turizm kavramına sahip çıkılıyor. Turizm-çevre ilişkilerinin önem kazanması ve güzelliklerin sürdürülebilirliği tartışmaları ile gündeme gelen bio-turizm, doğaseverler, tarihseverler ve çevre duyarlılığı olan misafirlerin, Akköy Evleri’nde gelip geçen bir ziyaretçi gibi değil de, bir yaşam pratiği dahilinde hayata katılmalarına yön veriyor. Çevreyi koruyan, yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı seyahat deneyimi yaşamak istiyorsanız, Akköy Köyü sizin için biçilmiş kaftan. Aile işletmesi bu küçük ama özel tesiste, her anlamda geleneksel mimarinin ve yerel kaynakların kullanımını hedef alıyor. Hem biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunuluyor hem de yerel halkın refahı gözetiliyor. Misafirlerin ve yerel halkın birbirlerini tanımasını sağlamak amacıyla, sadece küçük turist gruplarına ve özel misafirlere hizmet veriliyor. http://www.akkoyevleri.com/



Dikencik Evleri



Fethiye ve çevresinde organik üretim yapmak üzere yola çıkmış çok az üretici bulunuyor. Yeşilüzümlü’de faaliyet gösteren Dikencik Evleri de bu girişime yön veren sayılı otellerden biri. Dörder odalı, iki taş evden oluşan Dikencik Evleri, konum olarak tamamen doğayla iç içe... Dikencik Evleri gibi birkaç otel daha, ‘Ekolikya’ grubu içinde piyasaya olmasa bile en azından misafirlerine organik gıdalar sunmaya çalışıyor. Dikencik Evleri, organik gıdalar sunmaya çalıştığını iddia eden birkaç otelden biri. Ancak bu oteller arasında sadece bir iki tanesi üretim yapabiliyor. Bu üretim, sadece sınırlı bir süre için geçerli. Organik gıdaları sunabilmek için özellikle kış döneminde sundukları yiyecekleri dipfrizlerinde saklayabildikleri ve kurutabildikleri kadarıyla sınırlı tutuyorlar. Sera gıdalarını kesinlikle misafirlerine sunmuyorlar. En temel gıdalardan biri olan unu bile kısıtlı olarak yayladan temin ediyorlar. Otele göre sundukları gıdaların şimdilik ancak yüzde 70‘i organik. Diğer otellerde bu oran çok çok daha düşük. Dağdan topladıkları otlar, değişik meyve ve mantarlar, Dikencik Evleri’ni çok daha özel kılıyor. http://www.yesiluzumlu.com/



Hoyran Wedre



Hoyran Wedre Köy Evleri, Toroslar’ın koynunda, 2 bin 500 yıllık Likya şehri Hoyran’da büyük şehir yorgunlarına sessiz, huzur dolu, dingin ve doğal bir köy yaşamı içinde tatil imkanı sunuyor. Hoyran Wedre Köy Evleri çevre ile uyumlu, tamamen ekolojik malzemeler kullanılarak yapılmış olan sekiz adet tek veya iki katlı taş evlerden oluşuyor. Köy evlerinin inşasında bölgenin otantik mimarisi temel alınmış. Doğal taş, ahşap ve camın birlikte kullanımı ve her odanın manzaraya bakacak şekilde arazinin doğal yapısına uygun olarak konumlandırılmış olması, yalın ve huzurlu bir ortam yaratıyor. Binaların iç sıvası toprak, saman ve kireçten oluşan doğal malzemelerle yöredeki eski evlerde kullanılmış yönteme uygun olarak yapılmış. Böylece odalar yazın serin, kışın ise sıcak oluyor. Köydeki eski evlerde bulunan ve yok olmaya başlayan kapı, pencere, raf, yüklük ve gömme dolaplar gibi güzel ahşap işleri Hoyran evlerinde yeniden hayat bulmuş. Hoyran Wedre Köy Evleri, bol oksijenli, kekik, ada çayı ve defne aromalı havası, Akdağ’ın doruklarından gelen temiz kaynak suyu, taze, doğal ve çoğunlukla kendi bahçesinde veya içinde bulunduğu köyde üretilmiş sağlıklı gıdalardan oluşan lezzetleriyle konuklarına ayrıcalıklı bir lezzet sunuyor. Bahçelerinde domates, patlıcan, biber, bamya, marul ve maydanoz gibi sebzeleri, kekik, ada çayı, nane gibi bitkileri ve elma, armut, badem, ceviz, erik, kiraz, kayısı,  nar, mandalina, limon, dut, incir, zeytin, şeftali, harnup, fıstık çamı gibi meyve ağaçlarını ekolojik olarak yetiştiriyorlar. Doğal malzemeler kullanarak çevreyi korumak en önemli hedeflerden biri...   http://www.hoyran.com/



Saklıköy Country Hotel&Club


Saklıköy, İstanbul’un hemen yanı başında, Beykoz yakınındaki İshaklı Köyü Ovası’nda çevresi ıhlamur ve gürgen ormanlarıyla çevrili, 72 dönümlük bir oksijen cennetinde faaliyet gösteriyor. 1993’te kurulan bu cennet mekan, kısa süreliğine de şehir stresinden uzaklaşmak isteyen kişilere farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor. Doğanın bir parçası oldukları vizyonu doğrultusunda doğayla uyum içinde yaşamayı ve doğayı yaşatmayı ilke edinen Saklıköy, 2005’ten bu yana IMO belgesiyle sertifikalı organik bostanlarında ürettiği organik sebze ve meyvelerden hazırlanan yemekleri konuklarına sunarak fark yaratıyor. Tarladaki yabani otlar geleneksel yöntemler ile yani elle ayıklanıyor, sulama ise damlama yöntemiyle yapılıyor. Kelebek ve sümüklüböcekler için de bir pet şişesinin üstü kesilip ters olarak ağaca asılıyor. Asılmadan önce içine biraz elma suyu da şerbet konuluyor. Bu tuzak meyveleri koruyor. Karıncaların ağaca tırmanmaması için meyve ağaçlarının gövdesine çift taraflı bant yapıştırılıyor. Karıncalar yapışkan tabakayı aşamadığı için ağaca zarar veremiyor. Organik bostanda, organik tarım prensiplerine yüzde 100 sadık kalınıyor ve daima mevsiminde üretim yapılıyor. Outdoor eğitimlerinin yanı sıra 8 bin metrekarelik doğal off-roat parkuru, her türlü off-road organizasyonunu gerçekleştirmeye uygun bir altyapıya sahip. Piknik alanı ve binicilik tesisleri de farklı bir gün geçirmek isteyen kişilere alternatifler sunuyor. http://www.saklikoy.com.tr/


Pastoral Vadi



Fethiye Yanıklar Köyü’nde yer alan Pastoral Vadi, kendisini ekolojik yaşam çiftliği olarak konumlandırmış bir merkez… Aynı zamanda Buğday Ekolojik Yaşamı  Destekleme Derneği’nin TaTuTa ( Ekolojik tarım, turizm, bilgi takası ) projesine dahil olan ender otellerden biri. Kırsal yaşamdaki doğal ve kültürel değerleri korumanın yanı sıra bu değerleri sürdürülebilir kılmak amacıyla hayata geçen Pastoral Vadi, kurulduğu günden bu yana organik sertifikalı tarım yapıyor. Narenciye ve diğer meyve ağaçları yanında, mevsim sebzeleri de yetiştiriliyor. Yöresel kırsal yapı tarzında yapılan taş, ahşap ve depreme dayanıklı kerpiç evlerde banyo ve mutfak atıkları gri ve siyah su ayrımı ile toplanıyor. Ahır çıktıları ve bitkisel atıkları kompost gübreye dönüştürülüyor. Organik ve doğal ürünler, Akdeniz mutfağı tarzında hazırlıyor, toprak ve bakır kaplarda odun ateşinde pişirip konuklara sunuluyor. Kullanılan temizlik maddeleri doğaya zarar vermiyor. Çiftlik ailesinin emekleriyle üretilen turşu, konserve, reçel, tarhana ve erişte, kurutulmuş sebze ve meyvelerin tadı gerçekten bir başka. Organik beslenme diyeti için çiftliğe gelen konuklara da pek çok alternatif sunuluyor. Pastoral Vadi'de, yılın 12 ayı tatil yapılabilir, yerel kültür atölyelerinde el becerilerinizi geliştirebilir, fotoğrafçılık ya da yoga gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Çiftlik içindeki yollar, güneş enerjisi kullanarak aydınlatılıyor. Hiçbir kimyasal madde kullanılmayan doğal akışlı havuzda konuklar, gönül rahatlığı ile serinliyor. Pastoral Vadi, Buğday Ekolojik Yaşamı  Destekleme Derneği’nin TaTuTa ( Ekolojik tarım, turizm, bilgi takası ) projesine dahil olan ender otellerden biri.  http://www.pastoralvadi.com/


Selenes Mini Otel


Selene's, Bafa Gölü’nün kıyısında Heraklia antik kenti (Bugünkü Kapkırı Köyü) ile Latmos-Beşparmak Dağları’nı yansıtan güzel manzarasıyla tarih ve köy yaşamının iç içe geçtiği bir mekanda tatil yapmak isteyen kişiler için biçilmiş kaftan. Bafa Gölü havzası 1989 yılında Milli Parklar Yüksek Kurulunca, yüksek koruma altındaki bölgelere dahil edildi. Başta pelikan, olmak üzere karabatak, balıkçıl gibi çok zengin kuş türlerinin yaşam alanı olmasıyla bugün, dünyanın her yerinden pek çok kuş gözlemcisinin cazip bir ilgi odağı konumunda. Bu etkileyici coğrafyada yer alan Selenes’in dikkat çeken en önemli özelliklerinden biri de kurulduğu günden bu yana organik ürünler kullanması… Önceden ailece organik beslenmek amacıyla yetiştirdikleri sebze ve meyveleri şimdi konuklarıyla paylaşan işletmeciler, farklı bir sistematik oluşturmuş. İsteyen konuklar, bahçe ve tarladan yiyeceklerini kendi elleriyle toplayabiliyor, hatta hazırlama aşamasına katkıda da bulunabiliyorlar. Tesiste, doğa yürüyüşleri, at binme gibi aktiviteler de düzenleniyor. Açık büfe kahvaltıda yer alan tüm ürünler yüzde 100 organik. Yöresel otlardan hazırlanan yemekler, konuklara değişik bir lezzet sunuyor. http://www.latmosherakleia.com/



Akdeniz Bahçesi


Antalya Çıralı'da hizmet veren Akdeniz Bahçesi, doğayla dost yaşam konseptiyle fark yaratan otellerden biri... Otelsahipleri, bahçelerinde organik olarak üretilen (Ceres sertifikalı) meyve ağaçlarıyla çevrili üç tatil evini, sürdürülebilir bir yaşam isteğiyle doğal çevreye zarar vermeden ve yerel çevreye katkı sağlayacak biçimde konuklarıyla paylaşıyorlar. Sertifikalı meyve ve sebzeler, talep edildiği takdirde sipariş üzerine evlere de teslim ediliyor. Mavi ev, yeşil ev ve taş ev, doğa dostu bir tatil isteyenlere hitap ediyor. Toprak ve su analizleri yaptırıp, sulama sistemini (sprig sulama) ve gübreleme (hayvan gübresi)  sistemini değiştiren otel yetkilileri, 3 yıllık bir geçiş döneminin ardından sertifika almaya hak kazanmış. Şu anda bahçe ürünleri sertifikalı olarak organik pazarlarda ve sipariş üzerine mevsiminde 10'ar kiloluk koliler ile adrese teslim ediliyor. Ürünlerde ilk fark edilen özellik kokusu ve tadı oluyor. Turizm sezonunda bahçe ürünlerinden yapılmış meyve suları, reçeller, likörler misafirlere ücretsiz olarak servis yapılıyor. Ayrıca restoranlarındaki yemek servisinde, yöre pazarlarından mevsiminde satılan ürünlerle yapılan yemekler sunuluyor. Konuklar, Nisan-Mayıs aylarında dokuma atölyesinde gerçekleştirilen workshop’lara da katılabiliyorlar. http://www.akdenizbahcesi.com/ 



Antik Zeytin Bio-Hotel



Bodrum Göltürkbükü’nde yer alan Antik Zeytin Bio-Hotel, bol oksijenli ve bitki aromalı havası, dağdan gelen temiz suyu, taze, doğal ve organik olarak üretilmiş sağlıklı gıdalardan oluşan lezzetleriyle konuklarına huzurlu bir tatil vaat ediyor. Konuklar, sağlıklı bir tatil keyfi yaşarken, aynı zamanda doğal dengenin korunmasına katkıda bulunarak, organik sürdürülebilir tarımı da desteklemiş oluyorlar. Doğal ve organik malzemeler kullanarak çevreyi korumayı ilke edine otel, organik sürdürülebilir tarım projelerine de destek veriyor. Tesiste kullanılan tüm temizlik ürünleri organik ve ekolojik sertifikalı. Aynı şekilde odalarda kullanılan havlu, çarşaf, yastık ve pikeler de organik sertifikalı olarak öne çıkıyor. Tesis genelinde yer alan tüm musluk ve duşlar dakikada en fazla 5 ve 8 litre su harcayacak şekilde sınırlandırılmış. Ayrıca tüm aydınlatma elemanları enerji sarfiyatsız olup odalarda kullanılan tüm televizyonlar düşük enerji harcayan LCD-TV ler ile değiştirilmiş. Çöp ayrıştırma ve atık-yağ toplama üniteleriyle, doğayı daha az kirletmek hedefleniyor. Antik Zeytin Bio-Hotel'in organik gıdalardan oluşan mutfağında, Anadolu'nun en taze, doğal yeşillikleri, sebzeleri, meyveleri, özel el yapımı reçelleri ile kendi bahçesindeki zeytinlerden üretilen saf, sızma zeytinyağı ve taş fırınında odun ateşinde pişirilen köy ekmeği bulunuyor. Organik gıdalarla hazırlanan kahvaltının da tadına doyum olmuyor. http://www.antikzeytin.com/


-Bahar Akgün'ün Platin Dergisi'ndeki haberinden-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails