15 Nisan 2010

Pizza Hamurunun Püf Noktaları


Biricik Bibiz’imde olduğum bir gün, teyzem Für her zamanki keyifli baskınlarından birini gerçekleştirdi. (Bu ani gelişler olmasa, güzel yüzünü göremeyeceğiz) Onun geldiği günlerde nedense Bibiz hep sarma yapmış olur. Ama o gün mönümüzde pizza vardı. Mis gibi kekik ve domates kokan, içindeki sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinin hangi marka olduğunu bildiğimiz lezzetli mi lezzetli bir ev pizzası… Für ve Bibiz, yemek konusunda birbirleriyle yarışacak kadar hünerli 2 kardeş. Ayşe, Filiz, Dicle ve ben bu yemek kültürünün içine doğmuş 4 kuzeniz. Bu nedenle yemek yapmak bizim için ayrı bir tutku. Pizza partisi verdiğimiz o gün teyzem, ananemin pizza hamurunu yağlı buldu.(!!!!) Bence muhteşemdi ama teyzemin tavsiyesine kulak vermemek olmazdı. Böylece onun pizza tarifini, en kısa sürede denemek üzere yemek defterime kaydettim. İtalyan pizza hamuru kıvamında olan bu hamur, Bibiz’inkine göre çok daha sertti. Ama pişince gevrek, mis gibi kızarmış bir pizza oldu. Bibiz’in pizzası ise daha yumuşak bir hamur olduğu için çok daha yumuşak bir dokuya sahipti. Bence iki pizza da dillere destan. Sert bir pizza istiyorsanız Für’ün pizza hamurunu, yumuşak dokulu bir pizza istiyorsanız ise Bibiz’in pizza hamurunu tercih edin.

Karar sizin…





Für’ün pizza hamuru (Sert) 8 kişilik

-3 bardak un

- 1 çorba kaşığı zeytinyağı

- 1 paket Dr Oetker toz maya ( Ilık su ya da sütün içinde kabarması gerekiyor ama ben direkt una karıştırdım. Gayet de güzel oldu)

- Yarım bardak su ( Arzuya göre sütü de tercih edebilirsiniz)

-1 çay kaşığı tuz

- Hepsini yoğurun. Sert bir hamur olacak. Yani merdaneyle açılacak kıvamda olmalı.

- Hamuru 1-2 saat dinlendirmeyi unutmayın. Hamurun içinde çok yağ olmadığı için, bu hamuru tepsiye yerleştirip, gerekli malzemeleri de koyduktan sonra kaşar peyniri rendesini eklemeden üzerinde zeytinyağı gezdiririn. Sonuç muhteşem oluyor.



Bibiz’in pizza hamuru (Yumuşak) 8 kişilik

- 1 bardak ılık süt

- 1 paket Dr. Oetker maya

-Yarım paket Sana

- 1 yumurta

-1 çay kaşığı tuz

- Aldığı kadar un ( ele çok yapışmayacak kulak memesi kıvamında bir hamur olacak. Bu hamuru elinizle tepsiye bastıra bastıra yayabilirsiniz)


Pizzanın iç harcının hazırlanışı:

Ben, pizza yaparken domates püresini tercih ediyorum. Bu sosu tereyağında 2 diş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı pesto sosla karıştırıp güzelce pişiriyorum. Daha sonra pizzanın üzerine yayıyorum. Sosisleri mutlaka önceden yağsız tavada iyice pembeleştiriyorum. Sucukları ise çiğden koyuyorum. Domates sosun üzerine sucuk ve sosisleri yerleştiriyorum. Bibiz’in tarifini uyguluyorsam ekstra yağ koymaya gerek yok. Für’ün tarifini uyguluyorsam sosis ve sucuğu koyduktan sonra biraz zeytinyağı gezdiriyorum pizzanın üzerinde. Tam İtalyan usulü yani… Sonra kaşar peyniri rendesini koyup, üzerine bol kekik serpiyorum. 170- 200 derece arasındaki fırında nar gibi pişiyor. 35- 40 dakikada servise hazır hale geliyor.


Hepinize afiyet olsun.


BhR

6 yorum:

  1. ELİNİZE SAĞLIK,EVDE PİZZA HEM ÇOK GÜZEL,HEMDE ÇOK EKONOMİK OLUYOR.BENDE SIK SIK YAPARIM .ÜZERİNE ZEYTİN,YEŞİL BİBERDE İLAVE EDİYORUM,HAMUR TARİF İMİZ AYNI ,AFİYETLER OLSUN...http://ucelma.blogspot.com/BENDE BLOĞUMA BEKLİYORUM HOŞÇAKALIN

    YanıtlaSil
  2. Benim de kafamda var bu ara bir deneme yapmak, bu da harika gözüküyor. Ellerine sağlık

    Müge

    YanıtlaSil
  3. Mehtap, Müge, çok teşekkürler, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  4. Canım benim, ne güzel anlatmışsın:) Ben Bibiz'i de Für'ü de birbirinden ayıramam, o yüzden iki hamuru da deneyeceğim:) Ama sana tavsiyem ikisininkinini de boş ver, benimkini yap:))

    YanıtlaSil
  5. Ayşe ablacım, olaya son noktayı sen koydun:) Pizza hamuru tarifini acil bekliyorum. Unutma sakın:)
    Üç hamurdan ayrı ayrı pizza yapıp, son kararımı öyle vereceğim... Ve sonuç, tabii ki çok yemekten mide fesadı....

    YanıtlaSil
  6. Selam. 1 paket dr oetker maya diye yazdiniz, kac gram maya oluyor ??

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails